Το βιονικό μανιτάρι που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Σε μια πορεία 2,5 δισ. ετών, τα κυανοβακτήρια (αυτά που λέγαμε κάποτε κυανοφύκη) εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να απορροφούν ηλιακό φως και να παράγουν ενέργεια.

Είναι δηλαδή μια κατηγορία προκαρυωτικών φωτοσυνθετικών οργανισμών, τα οποία επιστράτευσαν οι επιστήμονες για να δρέψουν τους καρπούς της φωτοσύνθεσης. Έφτιαξαν με λίγα λόγια τεχνητά μια συμβιωτική σχέση μεταξύ των μικροβίων και ενός μανιταριού-ξενιστή ώστε να θερίσουν τον παραγόμενο ηλεκτρισμό!

«Η περιβαλλοντικά φιλική και πράσινη πηγή» ακολουθεί το μοτίβο της φύσης, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον τα κυανοβακτήρια φτιάχνουν αποικίες ώστε να επιτελούν μεγαλύτερα έργα, όπως τη βιοφωταύγεια. Το ίδιο κάνουν και τα μανιτάρια, ζουν σε ομάδες και επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάζοντας ακόμα και πόρους. Γιατί λοιπόν να μην τα συνδυάσουμε;

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία βιοψηφιακή κουρτίνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

______________________

Οι ερευνητές κατασκεύασαν βιονικά μανιτάρια τυπώνοντας σε 3D printer τα κυανοβακτήρια που υπάρχουν στην υδρογέλη (βιο-μελάνι) κατευθείαν πάνω σε καπέλα μανιταριών. Το μανιτάρι παρέχει καταφύγιο, υγρασία και θρεπτικά συστατικά στα κυανοβακτήρια, τα οποία τροφοδοτούν τα μανιτάρια με άφθονη ενέργεια χάρη στην ανεμπόδιστη φωτοσύνθεση.

Για «κατασκευασμένη συμβίωση» κάνουν λόγο οι επιστήμονες, για έναν νέο τρόπο να υπάρχουν τα δύο είδη δηλαδή προς όφελος του ανθρώπου. Γιατί οι ερευνητές συλλέγουν τελικά την ενέργεια μέσω μιας καινοτόμου διεργασίας με λεπτά στρώματα υπεραγώγιμου υλικού («ηλεκτρονικό μελάνι» το λένε) που αλληλεπιδρά με τα βακτήρια.

Κάπου 65 Νανοαμπέρ ρεύματος παράγει πια η φωτοσύνθεση στα κύτταρα χλωροφύλλης, ηλεκτρισμός που δεν μπορεί να τροφοδοτήσει μεν μια συσκευή, μια ομάδα ωστόσο τέτοιων μανιταριών μπορεί να κρατήσει αναμμένο έναν λαμπτήρα LED!

Με την προοπτική εδώ για πρακτικές χρήσεις στο μέλλον να είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρα…

Πηγή: newsbeast.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…