Το βιολογικό κρέας στη ζωή μας

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος

H εκτροφή βιολογικού κρέατος παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στις προηγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια. Αυτή η διατροφική εξέλιξη προήλθε λόγω των διατροφικών σκανδάλων που προκλήθηκαν από την εκτροφή ορισμένων μεταλλαγμένων ειδών κρέατος κυρίως την τελευταία δεκαετία.

Από τη «Νόσο των Τρελών Αγελάδων» (1998) μέχρι τη «Νόσο της Γρίπης των Πουλερικών» (2010), ο κόσμος δυσπιστεί σε μεγάλο βαθμό σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλής η μαζική και σε τεράστιες ποσότητες, βιομηχανική εκτροφή ειδών κρέατος για τη κάλυψη της μεγάλης καθημερινής καταναλωτικής ζήτησης. Καρκινογενέσεις και όλες οι μεταλλάξεις που πέρασαν από τα μεταλλαγμένα αυτά ζώα (πχ. αγελάδες, πουλερικά κτλ.) στους ανθρώπους οδήγησαν ολόκληρες κυβερνήσεις να πάρουν δραστικές αποφάσεις επιλέγοντας ακόμα και το εμπάργκο από τις χώρες εκτροφής τέτοιων μεταλλαγμένων ειδών κρέατος (πχ. Ολλανδία).

Η εκτροφή των βιολογικών ειδών κρέατος ακολουθεί τη «παραδοσιακή συνταγή». Τις κυριότερες τροφές των ζώων αποτελούν το βιολογικό καλαμπόκι και τα βιολογικά χορταρικά (πχ. σανό, γρασίδι). Ο χώρος εκτροφής τους γίνεται σε τεράστιες χορτολειβαδικές εκτάσεις προστατευμένες υπό μορφή φάρμας. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε βιολογικό κρέας για τη προστασία της υγείας μας αλλά και των παιδιών μας.

Χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών, ορμονών και τροφών από νεκρά ζώα αποτελεί τη ταυτότητα των βιολογικών προϊόντων κρέατος που δεν θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές. Ο φυσικός τρόπος ανάπτυξης ειδών βιολογικού κρέατος μέσα από οργανωμένες μικρές ή μεγάλες φάρμες οδηγεί στην καλύτερη ανάπτυξη και σε πλουσιότερα και θρεπτικότερα συστατικά του βιολογικού κρέατος. Η φυσική εκτροφή του βιολογικού κρέατος μειώνει την ανεργία και ατροφεί την ανταγωνιστική θέση των μεγάλων εργοστασίων καλλιέργειας μεταλλαγμένου κρέατος λόγω της ποιότητας που προωθούν στην αγορά αλλά και λόγω των τεράστιων αποβλήτων τους που είναι αδύνατον να ανακυκλωθούν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας, με δειλά βήματα, οι πρώτες φάρμες βιολογικού κρέατος που ακολουθούν όλες τις σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης με βιολογικό τρόπο. Ο εντοπισμός των καταστημάτων πώλησης βιολογικού κρέατος γίνεται κυρίως μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, μπορούμε να εντοπίσουμε και λίγα, μέχρι στιγμής, εστιατόρια και ξενοδοχεία που στο μενού τους συμπεριλαμβάνουν το βιολογικό κρέας. Η τιμή των βιολογικών κρεάτων είναι ακριβότερη κατά 30-50% σε σχέση με εκείνη των συμβατικών κρεάτων. Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως το σώμα μας αποκτά τα συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε ή απλά «είμαστε ό,τι τρώμε».

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.