Το «βάρος» της κακής διατροφής

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Πολλές είναι οι απόψεις σχετικά με την κατανάλωση τροφής για τον άνθρωπο. Κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόχειρο φαγητό με μέτρο, λειτουργεί ως αντιστάθμισμα απέναντι στο καθημερινό άγχος του εργασιακού φόρτου.

Το «βάρος» της κακής διατροφής

Άλλοι, υποστηρίζουν πως η κακή διατροφή συμβάλλει μόνο αρνητικά στον άνθρωπο και πρέπει να αποφεύγεται. Ποιά είναι όμως η αλήθεια; Πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη οδηγούν σε 51.694 θανάτους. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και για την μικρή κατανάλωση φρούτων και την συχνή κατανάλωση junk food, η οποία οδηγεί σε 52.547 θανάτους . Τα παραπάνω στοιχεία χτυπούν απειλητικά την πόρτα των ανυποψίαστων… πεινασμένων ανθρώπων, επισημαίνοντας τις καθημερινές απειλές που οδηγούν στην παχυσαρκία .

Η απουσία θρεπτικών τροφών στη ζωή μας

Η απουσία θρεπτικών τροφών ειδικά όταν αυτη συνοδεύεται από μηδενική άσκηση, στρώνει το κόκκινο χαλί για το πρόχειρο φαγητό, που παραπλανεί με μανία τους «θαυμαστές» του. Εκτός όμως από τους θανάτους ,που είναι η ακραία συνέπεια του κακού φαγητού, δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε έχουν εθιστεί στην κατανάλωση  «κακών τροφών». Η πρώτη κατηγορία χαρακτηρίζεται από την απόλαυση μιας… πιο ελεύθερης διατροφής. Η δεύτερη είναι εκείνοι οι άνθρωποι που παρόλο που δεν αγαπούν το κακό φαγητό, πέφτουν στην παγίδα του ως μία εύκολη και γρήγορη  λύση  στην πείνα τους κυρίως μετά την δουλειά. Το κοινό στοιχείο των δύο κατηγοριών, είναι η απουσία ευθύνης. Μιας βαριάς έννοιας που στοχοποιείται από το junk food. Συνοπτικά λοιπόν, το βάρος μιας κακής διατροφής πέφτει στην απουσία ευθύνης απο τα θύματά του.

Το «βάρος» της κακής διατροφής


Διαβάστε Επίσης: Το παγκόσμιο challenge του Veganuary και τον Φλεβάρη μετά την πολυφαγία των εορτών


 Τί γίνεται όμως με την άθληση; 

Η άθληση είναι πάντα ο πιο δύσκολος δρόμος και για αυτό δεν προτιμάται. Υπάρχουν πολλές μορφές άθλησης με ειδικά προγράμματα για υπέρβαρους ανθρώπους που με την σωστή διατροφή θα οδηγήσουν σε επιθυμητά αποτελέσματα απώλειας βάρους. Το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί το καλύτερο κίνητρο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Το κίνητρο διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως εάν ο άνθρωπος βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπου η μόνη λύση είναι η άθληση, κάτι που σιχαινόταν για μια ζωή, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα λόγω της άρνησης που θα δημιουργηθεί, Στο άλλο άκρο, υπάρχει η μη αντιστρέψιμη περίπτωση όπου τα πράγματα… ξέφυγαν.

Λύσεις για βελτίωση του τρόπου ζωής

Για να μην έρθουμε λοιπόν, ούτε σε σύγκρουση με την ψυχολογία μας, ούτε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των επιλογών μας, ας «ρίξουμε το βάρος»  στην καλή όψη του διατροφικού πλεονεκτήματος, που μας χαρίζουν τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές. Λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι, εκτός από την άθληση, ο ποιοτικός ύπνος (τουλάχιστον 7 ώρες). Παράλληλα , αν αποβληθεί η κακή συνήθεια του να τρώμε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του Η/Υ, τότε ορυθμός της ζωής μας θα αλλάξει ριζικά μιας και το κάθε  υγιεινό γεύμα μας θα αποκτήσει αξία. Το «βάρος» του κακού φαγητού θα πέσει, μόνο αν εμείς αποφασίσουμε  να δώσουμε βάση στην υγεία μας. Εξάλλου, ένα καλό και λεπτό σώμα εκφράζει υπευθυνότητα. Ποιός δεν θέλει να φαίνεται υπεύθυνος ;

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.