Το τρυφερό κομπλιμέντο

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου

Το τρυφερό κομπλιμέντοΕίναι αλήθεια ότι σχεδόν όλοι σας έχετε ξυπνήσει με κακή διάθεση νιώθοντας άσχημοι ή εκνευρισμό για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σας. Χαρακτηριστικά υπάρχουν ημέρες που δεν χωνεύετε ούτε τον ίδιο σας τον εαυτό πέρα από το γεγονός ότι δεν έχετε όρεξη να μιλήσετε σε κανέναν και να ασχοληθείτε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, γνωστός με το ψευδώνυμο Μάρκ Τουέιν, όπου και εντρύφησε στη λογοτεχνική φιλοσοφία, «ένα καλό κομπλιμέντο θα μπορούσε να τρέφει τον ανθρώπινο ον για δύο μήνες». Αν αναλογιστούμε ουσιαστικά αυτή τη φράση και στοχαζόμενοι για το πώς νιώθουμε όταν γινόμαστε δέκτες ενός καλού κομπλιμέντου, σύντομα θα κατανοήσουμε τη δύναμη που ενέχουν τα κομπλιμέντα καθώς και την επιρροή τους στη ζωή μας.

Η τροφή της ανθρώπινης φύσης

Το κομβικό σημείο του θέματος κατατάσσει το κομπλιμέντο ως απαραίτητη τροφή της ανθρώπινης φύσης, αφού ενέχει και εμπερικλείει την αναγνώριση. Ας μην γελιόμαστε, λοιπόν, δεν έχει γεννηθεί το άτομο που δεν λαχταρά να γίνει αποδέκτης της υπέρτατης φιλοφρόνησης. Και αυτό γιατί η επιθυμία για το σπουδαίο συναίσθημα της αγάπης είναι πανίσχυρο από τη στιγμή κιόλας της γέννησης, καθώς αποτυπώνεται με την ανιδιοτελή μητρική αγάπη. Συνάμα, στη μετέπειτα ζωή θέλουμε να αναγνωριστούν τα δυνατά μας σημεία και τα χαρίσματά μας από τους άλλους ανθρώπους ή αν χρειαστεί να μας παρηγορήσουν και να μας στηρίξουν όταν αποκαλύπτονται τα τρωτά σημεία.

ισοδυναμεί με τρυφερά φιλιά και θετική στάση ζωής…

Το τρυφερό κομπλιμέντοΉρθε η ώρα λοιπόν να αφήσετε να εισχωρήσουν στη ζωή σας τα κομπλιμέντα και να γίνετε άλλοτε δέκτες και άλλοτε πομποί φιλοφρονήσεων. Γιατί τα ειλικρινή κομπλιμέντα ισοδυναμούν με τα τρυφερά φιλιά που δεν στοιχίζουν τίποτα και δίνουν χαρά χωρίς αντάλλαγμα με έναν τρόπο απλό και αληθινό που αξίζουν αμέτρητες μικρές στιγμές ευτυχίας. Τι πιο όμορφο και γαλήνιο να μοιραστείτε την καλή κουβέντα με τους φίλους σας, με την οικογένειά σας και τους συνανθρώπους σας! Ακόμα και όταν η ημέρα δεν ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μια φιλοφρόνηση από ψυχής φτάνει για να αλλάξει άρδην την εξέλιξη της ημέρας.

Υιοθετήστε αυτή τη στάση και θα αποβεί θετική στη ζωή σας και όλα θα κυλούν ομαλά. Όμως, και σε περιπτώσεις ατυχών συμβάντων στην προσωπική σας ζωή θα είστε σε θέση ετοιμότητας και ελέγχου απρόβλεπτων καταστάσεων. Και αυτό γιατί θα έχετε εμβαθύνει στο δύσκολο μονοπάτι της αυτογνωσίας και θα έχετε ενεργοποιήσει την ευγνωμοσύνη σας για τη ζωή και τα όντα της. Θα έχετε σπάσει τον φαύλο κύκλο της αρνητικότητας και της μιζέριας εκδιώκοντας τους αρνητικούς ανθρώπους ή συμπαρασύροντας και εκείνους σε αυτό το τρελό πάρτι όπου χορεύουν διάφορα πρόσωπα αλλά συνάμα ίδια, σε έναν χώρο που υπάρχει αγάπη και γλυκά λόγια, τρυφερά κομπλιμέντα για τη διαφορετικότητα του καθενός και αμέτρητες φωτεινές ιδέες που προτάσσουν τα ταλέντα σας. Και αυτό το πάρτι συνεχίζεται μέχρι να εντάξει όλο και περισσότερους που θα ενστερνιστούν την αγάπη και τη θετική ενέργεια στη ζωή με στόχο να δημιουργήσουν δίκαιες κοινωνίες με ευτυχισμένα μωρά και ενήλικες.

γι’ αυτό μην χάνετε λεπτό!

Ξεκινήστε από σήμερα για να βάλετε από ένα μικρό θεμέλιο σε αυτό και να είστε σίγουροι ότι το σύμπαν θα σας δίνει ένα καλό αντάλλαγμα, όταν προσφέρετε απλόχερα και ανιδιοτελώς στους άλλους. Γι’ αυτό, οφείλετε να μην υποτιμάτε την αξία του κομπλιμέντου! Εν κατακλείδι, η ζωή είναι μία και σύντομη, φροντίστε λοιπόν, να δημιουργήσετε πολλές μικρές τρυφερές στιγμές για εσάς και για τους γύρω σας προκειμένου να ξεχνιούνται οι δυσκολίες της ζωής και να βρίσκεστε ψυχή και σώματι στις στιγμές χαράς που μετατρέπουν τη ζοφερότητα της ζωής σε επίγειο παράδεισο.

Το τρυφερό κομπλιμέντοΤούτη τη στιγμή ενθυμούμαι τα λόγια του Λέο Μπουσκάλια, του συγγραφέα της αγάπης και της ψυχολογίας: «Όταν πρόκειται να δώσετε αγάπη, οι ευκαιρίες είναι απεριόριστες και όλοι είσαστε χαρισματικοί», και τότε μου προκύπτουν εύλογα τα εξής ερωτήματα:

  • Έχετε αναρωτηθεί αν βρίσκεστε στο δρόμο της αγάπης ή μήπως έχετε χαθεί στη διαδρομή;
  • Θέλετε να κυκλοφορείτε ακόμα χαμένοι ή επιθυμείτε να αλλάξετε πορεία με προορισμό την αγάπη;

Εσείς είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία στη ζωή σας, γι’ αυτό μπορείτε να διαλέξετε εάν θα ανήκετε στην κατηγορία των «μεταξένιων ανθρώπων», αυτών δηλαδή που τα λόγια τους καθοδηγούν, που είναι αληθινά και ταυτόχρονα βελούδα στην ψυχή. Με εκείνα που δημιουργείτε όνειρα και γίνονται πραγματικότητα, με εκείνα που αγαπάτε και αγαπιέστε.

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.