Το τρίπτυχο της διατροφής στις διακοπές σας

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι διατροφικές ατασθαλίες γίνονται ο κανόνας αντί για την εξαίρεση. Ο συνδυασμός «φαΐ -ξάπλα-αλκοόλ» καταστρέφει γρήγορα γρήγορα όλες τις προσπάθειες που κάναμε όλο το χρόνο για να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Για να μην είναι επώδυνη λοιπόν η επιστροφή σας από τις διακοπές, κρατήστε κάποιους βασικούς κανόνες στην καθημερινή διατροφή σας και οι παρασπονδίες σας δεν θα φανούν στη ζυγαριά.

Νερό, φρούτα και λαχανικά

Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τις ημέρες των διακοπών είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού, φρούτων και χυμών. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ιδρώτα. Με άλλα λόγια αποβάλλονται ηλεκτρολύτες από το σώμα και διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, η οποία πρέπει να επανέλθει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πίνουμε 1-2 λίτρα νερό ημερησίως, ακόμη κι αν δεν έχουμε διψάσει ακόμη, διότι η δίψα είναι δείκτης αφυδάτωσης. Το νερό είναι προτιμότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη (τύπου κόλα). Όπως επίσης και τα αλκοολούχα και τα καφεϊνούχα ποτά (καφές) και αφεψήματα προκαλούν αφυδάτωση. Είναι ίσως καλά για τα βραδάκια, αλλά καλό είναι να τα αποφεύγουμε ντάλα μεσημέρι με τον καύσωνα.

Επίσης σημαντική κρίνεται και η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό. Αρκεί να σκεφτούμε ότι κατά μέσο όρο το 85-95% του βάρους μας είναι νερό. Έτσι βοηθούν πολύ να βελτιώσουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα μας. Τα περισσότερα φρούτα πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα τους, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά. Όλα τα φρούτα είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών και αρκετών ιχνοστοιχείων και για το λόγο αυτό δεν νοείται ισορροπημένη διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά. Επίσης περιέχουν κυρίως απλούς υδατάνθρακες που ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αποτελώντας ιδανικά σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων. Ως κανόνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι οι σύμμαχοί μας σε κάθε προσπάθεια για αδυνάτισμα.

Πρωινό

Να θυμάστε ότι πρέπει να τρώμε απαραίτητα ένα καλό πρωινό, ακόμη και αν ξυπνάμε πολύ πιο αργά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μια μερίδα γαλακτοκομικών και μία δημητριακών. Καθώς επίσης θα πρέπει να καταναλώνουμε και κάποια άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας και μια δεύτερη μερίδα γαλακτοκομικών, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο.

Κύρια γεύματα

Όσον αφορά τα κυρίως γεύματα, καλό θα ήταν να περιοριστούν σε ένα την ημέρα, ή το μεσημέρι ή το βράδυ. Αυτό θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα πιάτο σαλάτα εποχής, που μπορεί να συνοδεύεται πότε από ψάρι ή θαλασσινά, πότε από κοτόπουλο ή άλλο κρέας. Και ίσως κάποιες φορές να έχουμε και ένα μικρό πιάτο με μεζεδάκια στο τραπέζι που θα έχουμε παραγγείλει. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι πλήρες γεύμα θεωρείται και η χωριάτικη σαλάτα με τη φέτα και τις ελιές της. Ένα ποτήρι χυμός δέκα με είκοσι λεπτά πριν το γεύμα θα σας βοηθήσει να κάτσετε με ηρεμία στο τραπέζι, απομακρύνοντας το δυσάρεστο αίσθημα της άκρατης πείνας.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.