Το…θαύμα της Κεϋλάνης!

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Η κανέλα είναι από τα πιο διάσημα μυρωδικά που αποπνέουν όμορφα συναισθήματα και ζεστασιά ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Δείτε αναλυτικότερα τα οφέλη της πιο γνωστής κατηγορίας Κανέλλας, της κανέλλας Κεϋλάνης.

Προέλευση των μπαχαρικών είναι οι σπόροι, οι καρποί, ο φλοιός, η ρίζα, ή το άνθος ενός φυτού. Χρησιμοποιούνται αποξηραμένα διότι έτσι αποδίδεται η ένταση της γεύσης και του αρώματός τους.

Η Ιατρική της Αγιουρβέδα,ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας που έχει ινδικήπροέλευση, βασίζει ένα σύνολο από θεραπείες στη χρήση μπαχαρικών και βοτάνων.

Ένα ενδιαφέρον είδος μπαχαρικού συνιστά η κανέλα, συγκεκριμένα η κανέλα Κεϋλάνης (CinnamonumVerum), το απόλυτο συστατικό για πολλές συνταγές ροφημάτων και φαγητών με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από ένα μικρό αειθαλές δέντρο. Πολλές λεπτές στρώσεις ξύλου από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου τυλίγονται σε ρολά ώστε να παραχθούν τα ξυλάκια κανέλας και γι’ αυτό το λόγο είναι εύθρυπτη. Εναλλακτικά μπορεί να αλεσθεί σε μορφή σκόνης.

Διαθέτει ανοικτό καφέ χρώμα. Το άρωμα και η γεύση της είναι γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη και θυμίζει βανίλια και γαρύφαλλο.

Ποια χαρακτηριστικά της κανέλας Κεϋλάνης την καθιστούν ιδιαίτερη επιλογή;

Τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά προσδίδονται στην κανέλα από το αιθέριο έλαιο κινναμαλδεΰδη,που αποτελεί το 50-60% των συστατικών της. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο της κλασικής κανέλας (CinnamonumCassia) κι έτσι η γεύση και το άρωμα της κανέλας Κεϋλάνης είναι πιο ήπια.

Η κανέλα Κεϋλάνης παρέχει στον οργανισμό σπουδαία διατροφικά οφέλη.

Ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή βελτιώνει τους μεταβολικούς δείκτες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό, αλλά βοηθάει και στη φροντίδα του πεπτικού συστήματος.

to_thauma_ths_keylanhs

Ακόμα μία ξεχωριστή ιδιότητά της είναι οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες καθώς και η αφθονία της σε ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες που την τοποθετούν ψηλά στη λίστα των μπαχαρικών.

Οι ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται στην κανέλα Ceylon, είναι ικανές να εμποδίσουν τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που θα μπορούσε να σηματοδοτεί τη νόσο Alzheimer.

Και τελικά, η χαμηλή περιεκτικότητά της σε κουμαρίνη, μία φυσική ουσία μετρίως τοξική με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες την καθιστά πολύ καλή επιλογή, καθώς η κατανάλωση της ουσίας αυτής για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό με αρνητικές επιπτώσεις στο συκώτι και τα νεύρα.

to_thauma_ths_keylanhs

Όπως δείχνουν οι παραπάνω αναφορές, η κανέλα Κεϋλάνης είναι βέλτιστης ποιότητας και περισσότερο ασφαλής για τακτική συμπερίληψη στο διαιτολόγιό μας, συγκριτικά με την κλασσική κανέλα.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, δεν θεραπεύουν κατ’ αποκλειστικότητα τις ασθένειες, απλώς συμβάλλουν στη θωράκιση και την ισορροπία του πολύτιμου οργανισμού μας.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…