Το ταρανδάκι του Κρις Νέιλορ Μπαλεστέρος

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Το βιβλίο αυτό είναι μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κρις Νέιλορ Μπαλεστέρος με ήρωα όχι τον Αι-Βασίλη, αλλά ένα ταρανδάκι. Μια ιστορία για τη μαγεία των Χριστουγέννων, για τη διαφορετικότητα, για την αγάπη, την αλληλεγγύη και την αξία κάθε παιδιού, που αξίζει έτσι κι αλλιώς το παιχνίδι του, για να μη μείνει παραπονεμένο.

Η υπόθεση του βιβλίου

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου όπως αναφέραμε ήδη  είναι ένα ταρανδάκι που όμως διαφέρει από όλα τα άλλα. Είναι λιλιπούτειο και δεν μπορεί να φορέσει χαλινάρι για να οδηγήσει το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη μαζί με τους άλλους ταράνδους.  Όμως πάντα είναι πρόθυμο, γεμάτο καλοσύνη και θετική ενέργεια και θέλει και αυτό να βοηθάει τον Άγιο Βασίλη στις προετοιμασίες της Πρωτοχρονιάς.

Αυτή τη φορά, ο Άγιος Βασίλης του αναθέτει να ταξινομήσει κάποια από τα χιλιάδες γράμματα παιδιών. Εκεί το ταρανδάκι διαβάζοντας το γράμμα ενός κοριτσιού βρίσκει την αποστολή του να κάνει ευτυχισμένο το κοριτσάκι. Θα βάλει μπροστά ένα σχέδιο, που θα το κρατήσει κρυφό από τον Άγιο Βασίλη, παίρνοντας όμως μεγάλο ρίσκο.

Διαβάστε επίσης: Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα

Τι θα συμβεί άραγε;

Ο Άγιος Βασίλης που παρακολουθεί τα πάντα, θα δώσει τη βοήθειά του ώστε «Το Ταρανδάκι» να γίνει χρήσιμο, παρά το μικρό του ύψος και τη διαφορετικότητά του, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή του προς το καλύτερο. Να ένα μικρό «θαύμα» των γιορτών.

Η άποψη μου για το βιβλίο

Μια υπέροχη, γλυκιά ιστορία, γεμάτη θετικά συναισθήματα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη που σπάει τους αυτοπεριορισμούς και «δίνει φτερά» στον ήρωα να κάνει το καλό. Νιώθει ασφαλής με τη διαφορετικότητά του, αφού κανείς δεν τον κρίνει γι’ αυτό.

Το μήνυμα του βιβλίου – σε μετάφραση της Άννας Κοντολέων – είναι πως την αγάπη αξίζουν όλα τα παιδιά και όλα τα πλάσματα. Επίσης, πως αν θέλει κάποιος να βοηθήσει, πάντα υπάρχει τρόπος να αλλάξει τη ζωή του άλλου.

Ο κόσμος των παραμυθιών είναι μαγικός για κάθε παιδί. Το «Ταρανδάκι» είναι ένα βιβλίο, μικρό αριστούργημα, που πρέπει να χαρίσετε φέτος τα Χριστούγεννα στα παιδιά σας, τα ανίψια σας, τα βαφτιστήρια σας, και πιστέψτε με, θα το λατρέψουν.  Έχει σύγχρονα μηνύματα και καλαίσθητη, ποιοτική αισθητική που θα τα ενθουσιάσει.

Έξτρα πόντους δίνω για το υπέροχο, λαμπερό εξώφυλλο.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…