Το τάισμα με το κουτάλι οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Το τάϊσμα με το κουτάλι οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία!«Αμαρτίες γονέων… παιδεύουσι τέκνα!». Όσοι γονείς επιμένουν να ταΐζουν με κρέμες και κουτάλι τα παιδιά τους μετά τον απογαλακτισμό… τα οδηγούν προς την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα του “Swansea University” στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από μελέτη σε 298 βρέφη από 6 έως 12 μηνών και από 18 έως 24 μηνών και «πειράματα» σχετικά με την τροφή τους, οι επιστήμονες κατέληξαν σε συμπεράσματα που έρχονται αντίθετα με τις επιλογές πολλών νέων γονιών.

Και όμως, δεν είναι λίγες οι μητέρες που συνεχίζουν να πολτοποιούν τις παιδικές τροφές, ακόμα και αφού κλείσει το παιδί τους οχτώ μήνες ζωής. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τότε το παιδί έχει αναπτυχθεί αρκετά και μπορεί να τρέφεται μόνο του και χωρίς «αεροπλανάκι»… με μικρές μπουκιές φαγητού! Αντίθετα, όμως, οι λιωμένες τροφές, αφήνουν τους γονείς να δίνουν περισσότερο φαγητό στα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να καταλάβουν το πότε έχουν «χορτάσει».

«Οι γονείς που δίνουν συνέχεια στα παιδιά τους τρόφιμα σε μορφή κρέμας ή πουρέ κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού, δημιουργούν βλαβερές διατροφικές συνήθειες στο μωρό. Σιγά σιγά το οδηγούν προς την παιδική παχυσαρκία», σχολιάζει ο δρ. Amy Brown του “Swansea University”. Βέβαια, οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή του πολτοποιημένου φαγητού… μόνο όταν οι γονείς έχουν τον έλεγχο της τροφής των μωρών τους!

Παράλληλα, η μελέτη απέδειξε ότι όσα παιδιά δεν κρατάνε μόνα τους το κουτάλι, «γκρινιάζουν» περισσότερο κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, όταν το μικρό παιδί τρέφεται μόνο του, είναι σε καλύτερη θέση να ελέγξει την όρεξή του και να μειώσει την πιθανότητα να αυξήσει υπερβολικά το σωματικό του βάρος στο Νηπιαγωγείο ή το Δημοτικό. «Μην πιέζετε το παιδί να τρώει περισσότερο από όσο επιθυμεί. Αφήστε το να ρυθμίσει την όρεξη και τους ρυθμούς του. Έτσι, θα αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τον ακολουθούν ακόμα και ως ενήλικα», συνεχίζει ο επικεφαλής της έρευνας στη Dailymail.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα κινήθηκαν ανεξάρτητα από παράγοντες, όπως είναι το ιστορικό της μητέρας, το βάρος γέννησης, την ηλικία του απογαλακτισμού και την περίπτωση του θηλασμού. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο “Paediatric Obesity”.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.