Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς: Γονείς, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Τι είναι το σύνδρομο της άδειας φωλιάς; Πότε προκύπτει; Ποια συναισθήματα προκαλεί και πότε άραγε  «θεραπεύεται»;

Ορίζοντας το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Ο όρος άδεια φωλιά αναφέρεται στη περίοδο κατά την οποία οι γονείς αποχωρίζονται τα παιδιά τους καθώς τα παιδιά φεύγουν από τη γονεϊκη στέγη για ακαδημαϊκούς, επαγγελματικούς λόγους, ή/και για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Είναι εκείνη η περίοδος λοιπόν, που οι γονείς νιώθουν ότι το σπίτι, η αγκαλιά τους, η φώλια τους αδειάζει.


Διαβάστε Επίσης: Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς στην ελληνική οικογένεια


Συναισθήματα που κατακλύζουν τους γονείς που βιώνουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Όπως κάθε αποχωρισμός, όπως κάθε νέα αλλαγή στη ζωή κάθε ανθρώπου, έτσι λοιπόν και στη περίπτωση που οι γονείς αποχωρίζονται τα παιδιά τους και η φωλιά τους μένει αδειανή, συναισθήματα θλίψης, στεναχώριας, ματαίωσης, δυσφορίας και απώλειας κυριαρχούν. Τα παραπάνω δυσάρεστα συναισθήματα, που βιώνουν οι γονείς μέσα στη νέα συνθήκη που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι φυσιολογικά και είναι σημαντικό να εκφράζονται και να αναγνωρίζονται από τους ίδιους χωρίς ίχνος ενοχής.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς: Γονείς, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!

Οι αλλαγές που βιώνουν οι γονείς

Η απομάκρυνση των παιδιών από το πατρικό σπίτι προκαλεί μια σειρά από αλλαγές στη οικογένεια. Αρχικά, υπάρχει αλλαγή στο δυναμικό της, και οι γονείς έχουν στη διάθεση τους  περισσότερο χρόνο ο ένας για το άλλον αλλά και για τον ίδιο τους τον εαυτό τους.

Ακόμη η απομάκρυνση  των παιδιών από την οικογενειακή στέγη, που συμπίπτει τις περισσότερες φορές με την ενηλικίωση των παιδιών, επομένως τους φέρνει αντιμέτωπους και με δικές τους ανησυχίες. Αυτές έχουν σχέση και με το γεγονός πως το παιδί τους έχει μεγαλώσει πλέον αρκετά και αυτό συνεπάγεται πως μεγάλωσαν και οι ίδιοι και ίσως, σε αυτή ειδικά τη χρονική στιγμή, παρατηρούν πιο έντονα τις φθορές που τους έχει προκαλέσει η πάροδος του χρόνου τόσο στην εξωτερική εμφάνιση, όσο στις αντοχές και στη καθημερινότητά τους.

Το γεγονός ότι πιθανόν να μην έχουν πλέον πολύ στενή, καθημερινή επικοινωνία με το παιδί τους, το γεγονός ότι δεν έχουν την άμεση φροντίδα και τον «έλεγχό» του, κάνει συχνά τους γονείς να νιώθουν ματαίωση ως προς το γονεϊκό ρόλο τους. Οι γονείς καλούνται να αναδιαμορφώσουν την καθημερινότητα τους, το χρόνο τους και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν σε μια νέα συνθήκη, αυτή της άδειας φωλιάς.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς: Γονείς, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!

Η άλλη όψη της άδειας φωλιάς

Σχεδόν τίποτα στη ζωή δεν είναι απόλυτα  μαύρο. Έτσι, και στη περίπτωση της άδειας φωλιάς πέρα από τις αλλαγές και τα αρνητικά συναισθήματα που συχνά προξενεί στην οικογένεια, η απομάκρυνση των παιδιών από το πατρικό σπίτι αποτελεί ταυτόχρονα και μια σημαντική ένδειξη ότι τα παιδιά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και με οδηγό τις αξίες, τα ήθη και τις συμβουλές που έχουν αποκομίσει από τους γονείς βάζουν πλώρη για τη δική τους ζωή.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι επομένως ένα στάδιο, μια συνθήκη, μια κατάσταση όπου πολλοί γονείς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όταν τα παιδιά τους  φύγουν από την γονική στέγη. Αξίζει όμως, να θυμόμαστε ότι στα παιδιά κάθε γονέας οφείλει να δίνει ρίζες, ταυτότητα, θεμέλια, αξίες και φτερά, για να είναι αυτά ελεύθερα να πετάξουν. Ίσως λοιπόν, η περίοδος κατά την οποία οι γονείς βιώνουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς να είναι ταυτόχρονα και η στιγμή που τα παιδιά «ανοίγουν τα φτερά τους» -και δεν υπάρχει πιο σπουδαίο κατόρθωμα για ένα γονέα από το να έχει δώσει την ευκαιρία στο παιδί του να πετάξει!

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.