Το Σύνδρομο του Παρισιού: Τι προκαλεί αυτό το απίθανο γεγονός;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Οι ηλιόλουστες μέρες, οι τουρίστες που ρέουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, η Sacré-Coeur, τα μικρά παριζιάνικα καφέ, τα Ηλύσια Πεδία, αλλά και από την άλλη τα βρώμικα δρομάκια, οι καπνιστές που ρίχνουν τα τσιγάρα τους στο έδαφος, οι άστεγοι, οι πορτοφολάδες…. Αυτή η πραγματικότητα της γαλλικής πρωτεύουσας έρχεται σε αντίθεση με την ειδυλλιακή εικόνα του Παρισιού που έχουν οι επισκέπτες και που έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν μια διαταραχή, γνωστή με το όνομα το «σύνδρομο του Παρισιού».

Κάθε χρόνο, περίπου είκοσι άτομα είναι θύματα του «συνδρόμου του Παρισιού». Αυτή η ψυχολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τους Ιάπωνες τουρίστες και τους ομογενείς, ανακαλύφθηκε από τον Δρ. Hiroaki Ôta, Ιάπωνα ψυχίατρο που εργάζεται στο νοσοκομείο Sainte-Anne. Στη δεκαετία του 1980, διαπίστωσε ότι πολλοί από τους ιάπωνες ασθενείς του, οι περισσότεροι από τους οποίους ζούσαν στο Παρίσι μερικούς μήνες, έδειξαν σημάδια κατάθλιψης και διαταραχών άγχους, μερικές φορές ακόμη και ψευδαισθήσεις ή απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Αυτές οι ψυχολογικές διαταραχές εμφανίζονται κυρίως σε επισκέπτες που φθάνουν από την άλλη πλευρά του κόσμου, και είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πολιτισμικό σοκ και την ισχυρή απογοήτευση που προκαλείται από την παρισινή πραγματικότητα. Το Παρίσι, είναι χαραγμένο στο μυαλό ως η πρωτεύουσα της πολυτέλειας και του ρομαντισμού και αποτελεί μια πολυπολιτισμική πόλη, όπου οι γυναίκες είναι όλες όμορφα ντυμένες και στο διάβα τους αναδύεται ένα λεπτό γαλλικό άρωμα, ενώ οι άντρες είναι γοητευτικοί, με γαλλική φινέτσα και λεπτούς τρόπους. Προσφέρει την εικόνα μια ήσυχης και γραφικής πόλης, όπου όλοι οι δρόμοι μοιάζουν με εκείνους της Μονμάρτρης. Με αυτή λοιπόν την εικόνα μιας ειδυλλιακής πόλης, εντελώς φανταστικής, φτάνουν οι επισκέπτες στο Παρίσι. Ανακαλύπτοντας όμως την αυθεντική καθημερινότητα της Πόλης του Φωτός, η απογοήτευση είναι τέτοια, που οδηγεί τους πιο επιρρεπείς – οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη ψυχολογικά προγενέστερα – σε μια πραγματική κατάσταση σοκ.

Όπως η κατάθλιψη, το σύνδρομο του Παρισιού πλήττει πιο συχνά τις γυναίκες, κατά προτίμηση τις νεαρές. Ως επί το πλείστον, επηρεάζει τις γιαπωνέζες. Και αυτό γιατί ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής τους είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς μας. Ως λαός της ανατολής, οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για τη σχεδόν συστηματική καλοσύνη και ευγένεια με τους τουρίστες, τη διακριτικότητα στους δημόσιους χώρους, το σχολαστικό σεβασμό των κανόνων και προτύπων του savoirvivre, την οιονεί στρατιωτική οργάνωση στα μέσα μεταφοράς και στους δρόμους.

Αυτό το σύνδρομο ωστόσο, ενδέχεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, αφού χάρη στο διαδίκτυο που επιτρέπει στους Ιάπωνες να εξοικειωθούν με την παρισινή πραγματικότητα και με μερικά μέτρα προφύλαξης από επαγγελματίες του τουρισμού στην Ιαπωνία, οι περιπτώσεις εμφάνισης του συνδρόμου γίνονται λιγότερο σοβαρές από ό,τι πριν.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.