Το σύνδρομο του αυχένα εξαιτίας της χρήσης των κινητών

Συντάκτης: Μαρία Μουτάφη, Φυσικοθεραπεύτρια

Το σύνδρομο του αυχένα εξαιτίας της χρήσης των κινητώνΤα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του ένα νέο σύνδρομο του αυχένα, που οφείλεται στη ζημιά και στους πόνους που δημιουργούνται από το να κοιτάει κάποιος σκυμμένος στο κινητό, σε tablet ή σε οποιαδήποτε άλλη ασύρματη συσκευή, πολύ συχνά και για μεγάλη διάρκεια.

Βέβαια αυτή η στάση κατά την οποία σκύβεις το κεφάλι μπροστά, δεν συμβαίνει μόνο όταν ασχολείσαι με το κινητό. Για πολλά χρόνια όλοι κοιτάμε προς τα κάτω σκυμμένοι, όταν διαβάζουμε. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα με την καινούρια τεχνολογία κινητών και tablet, προστέθηκε στην καθημερινότητά μας άλλη μια ασχολία που περιλαμβάνει το σκύψιμο του κεφαλιού προς τα κάτω. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί τα νεαρά παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη, είναι πιθανό να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στον αυχένα για μια ζωή.

Το σύνδρομο του αυχένα εξαιτίας της χρήσης των κινητών

Ποια είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο του αυχένα από τη χρήση των κινητών;

  • Πόνος στον αυχένα και ευερεθιστότητα.
  • Πόνος ψηλά στην πλάτη και ανάμεσα στις ωμοπλάτες, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από μια συνεχόμενη ενόχληση, έως και οξύ δυνατό πόνο με μυϊκούς σπασμούς.
  • Πόνος στους ώμους και σφίξιμο στους μυς γύρω
  • από τους ώμους.
  • Αν λόγω των έντονων μυϊκών σπασμών πιεστεί και το αυχενικό νεύρο, τότε είναι πολύ πιθανό να προκληθεί αντανάκλαση του πόνου και νευρολογικών συμπτωμάτων στον βραχίονα μέχρι και το χέρι.

Πώς θεραπεύουμε το σύνδρομο του αυχένα λόγω χρήσης κινητών;

Αρχικά, η πρόληψη είναι το κλειδί. Μερικές συμβουλές για πρόληψη της εμφάνισης ή εξέλιξης του αυχενικού συνδρόμου είναι:

Το σύνδρομο του αυχένα εξαιτίας της χρήσης των κινητών

1. Κρατήστε το κινητό τηλέφωνο ψηλά, στο ύψος των ματιών όσο πιο πολύ γίνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα tablets και laptops. Η οθόνη τους πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε προς τα κάτω ή προς τα μπροστά για να δείτε.

2. Να κάνετε συχνά διαλλείματα από το κινητό σας ή το tablet. Για παράδειγμα, βάλτε ειδοποίηση να χτυπάει κάθε μισή ώρα, ώστε να σας θυμίζει να σηκώνεστε από την καρέκλα και να περπατάτε.

Η βασική ιδέα είναι να αποφεύγετε να κοιτάτε προς τα κάτω με το κεφάλι να έχει και μια κλίση προς τα μπροστά για παρατεταμένες περιόδους κατά τη διάρκεια της μέρας. Περάστε μια ολόκληρη μέρα με το να έχετε το νου σας τη στάση του σώματος και πιο συγκεκριμένα του κεφαλιού σας. Σκύβετε προς τα μπροστά όταν οδηγείτε ή όταν βλέπετε τηλεόραση, ώστε να δείτε καλύτερα; Κάθε παρατεταμένη περίοδος που είναι το κεφάλι σας σκυμμένο και κοιτάει προς τα κάτω είναι μια περίοδος που βάζετε υπερβολική τάση στον αυχένα σας.

Η αποκατάσταση είναι σημαντική

Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά χρειάζεται να έχει κανείς δυνατούς σταθεροποιούς μυς (εγκάρσιο κοιλιακό, πολυσχιδής) για να στηρίζουν τον άνω κορμό περιλαμβανομένου και τον αυχένα. Οι σταθεροποιοί αυτοί μυς δεν γυμνάζονται στην καθημερινότητα κάνοντας απλές κινήσεις, γι’ αυτό χρειάζονται εξειδικευμένες ασκήσεις που έχουν στόχο να γυμνάσουν αυτούς τους συγκεκριμένους μυς.

Επίσης, χρειάζονται δυνατοί αλλά και ελαστικοί μυς του αυχένα, για να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση του αυχένα και να μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι. Και πάλι, ο αυχένας δεν θα αποκτήσει δύναμη και ελαστικότητα από τις καθημερινές δραστηριότητες. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να μάθει κανείς συγκεκριμένες ασκήσεις του αυχένα με τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τη φυσικοθεραπεύτρια κα Μουτάφη. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ

Συντάκτης: Μαρία Μουτάφη, Φυσικοθεραπεύτρια

Influence:

Η Μουτάφη Μαρία είναι απόφοιτος του Ανώτατου ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης απ’ το 2004 με μετεκπαίδευση…