Το σύνδρομο του “άρρωστου κτιρίου” – Μέρος 2ο

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Συνεχίζουμε για το σοβαρό θέμα της ρύπανσης του αέρα στους χώρους των σπιτιών μας και της εργασίας μας. Στη συνέχεια αναφέρουμε τους κυριότερους χημικούς ρυπαντές στους χώρους που διαμένουμε ή εργαζόμαστε. Οι χημικοί ρυπαντές των εσωτερικών χώρων είναι πάρα πολλοί. Προέρχονται από έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, χαρτί φωτοτυπίας, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και video, φωτοαντιγραφικά, εκτυπωτές, έγχρωμα έντυπα κλπ. Κατά κανόνα ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, τα μάτια και το δέρμα. Μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο καρδιο-αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα. Ενδεχομένως, μπορούν να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό μας σύστημα και να συμβάλλουν στην καρκινογένεση. Η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες μη αναστρέψιμες. Σε εργασιακούς χώρους, οι βλάβες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την εφαρμογή τεχνικών προδιαγραφών, τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και Διοικητικούς κανόνες.

Οι συνήθεις ρυπαντές εσωτερικών χώρων είναι:

  1. Το Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO): Για τον άνθρωπο είναι τοξικό και προκαλεί ασφυξία. Η τοξικότητά του οφείλεται στο ότι παρεμποδίζει τη δέσμευση και τη μεταφορά του οξυγόνου του αέρα μέσω του αίματος, στους ιστούς του σώματός μας. Τα συνήθη επίπεδα CO-Hb στο αίμα στους ενήλικες είναι 1%, ενώ σε αυτούς που καπνίζουν αυξάνει μέχρι και 10%. Κυριότερες πηγές CO είναι ο καπνός από τα τσιγάρα και τα αέρια καύσης, που παράγονται από αυτοκίνητα, σόμπες, τζάκια, μαγκάλια και καυστήρες. Γνωρίζουμε από τα ΜΜΕ τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η οξεία δηλητηρίαση από το CO. Προκαλεί σοβαρές δηλητηριάσεις του αναπνευστικού και θάνατο, καθότι το CO είναι αέριο άχρωμο, άοσμο και ύπουλο. Ιδιαίτερα ευπαθείς είναι τα έμβρυα, οι ηλικιωμένοι και αυτοί που πάσχουν κυρίως από αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα.
  2. Η Φορμαλδεΰδη: Είναι από τους κυριότερους χημικούς ρυπαντές, διότι συναντάται σε πολλά σπίτια, γραφεία, σχολεία κλπ. Εκλύεται από τα προϊόντα χαρτιού, τα έπιπλα, τα καλύμματα των δαπέδων, τα απολυμαντικά και τον καπνό των τσιγάρων. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα, μέχρι και πνευμονικό οίδημα.
  3. Οξείδια του Αζώτου (πχ ΝΟ2): Η έκθεσή μας σ’ αυτά γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού. Ερεθίζει τις μεμβράνες των ματιών, της μύτης, του λάρυγγα και τους μεγάλους βρόγχους. Η συχνή έκθεση σε υψηλά επίπεδα ΝΟ2 μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη οξείας ή χρόνιας βρογχίτιδας και σε επιδείνωση των συμπτωμάτων στους ασθματικούς ασθενείς. Κύριες πηγές των οξειδίων του αζώτου είναι το τσιγάρο, οι θερμάστρες ξύλου κλπ.
  4. Το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2): Είναι χρήσιμος δείκτης για την αξιολόγηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.
  5. Οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (Φαινανθρένιο, Βενζόλιο, Πυρένιο, Ανθρακένιο κλπ.): Μία από τις κυριότερες πηγές είναι ο καπνός από τα τσιγάρα και η εισπνοή αέρα από πυρκαγιές ή από ψήσιμο σε ψησταριές. Όταν εισπνέονται, είναι καρκινογόνοι και μπορεί να επιφέρουν καρκίνο στους βρόγχους, τα νεφρά, το ήπαρ, το δέρμα, καθώς και λευχαιμία. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι σε φούρνους που καίνε λιθάνθρακα.
  6. Οι Οργανικές πτητικές ενώσεις: Εκπέμπονται από διαλυτικά και καθαριστικά χημικά προϊόντα για στεγνό καθαρισμό, κόλες, σιλικόνες, χρώματα, υλικά για οροφές και πατώματα, καλλυντικά, διακοσμητικά με βαφές, μαρκαδόροι, υλικά γυαλίσματος κλπ. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, ζαλάδα και ερεθισμό στα μάτια και τους βρόγχους.
  7. Το Όζον (Ο3): Να σημειωθεί ότι από τους χημικούς ρυπαντές το όζον έχει τα χαμηλότερα επιτρεπτά όρια (0,1 ppM), διότι είναι τοξικό για το αναπνευστικό σύστημα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι ερεθισμός στα μάτια και τους βρόγχους, και ξηρότητα στο αναπνευστικό. Οι πηγές παραγωγής του είναι τα φωτοτυπικά μηχανήματα και ηλεκτροστατικοί καθαριστές του αέρα.
  8. Τέλος, αναφέρουμε τους κινδύνους από δύο ύπουλες ενώσεις, το ΡΑΔΟΝΙΟ και τον ΑΜΙΑΝΤΟ.

Συμπέρασμα: Με βάσει τις προαναφερθείσες επισημάνσεις, πρέπει όταν χτίζουμε ή επιδιορθώνουμε τα σπίτια μας, να χρησιμοποιούμε ακίνδυνα υλικά. Επίσης, μέσα στα σπίτια ή στους χώρους εργασίας μας να χρησιμοποιούμε οικολογικά και βιολογικώς ουδέτερα υλικά, και να μην καπνίζουμε.

Dr ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.