Το σύνδρομο του “άρρωστου κτιρίου” – Μέρος 1ο

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Όλοι γνωρίζουμε αρκετά για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ιδιαίτερα στις πόλεις. Αντίθετα, όμως, υπάρχει σημαντική άγνοια για τη ρύπανση του περιβάλλοντος μέσα στα σπίτια μας, στην εργασία και στους δημόσιους χώρους.

Υπολογίζεται ότι οι συγκεντρώσεις των ρύπων στους εσωτερικούς χώρους, συχνά βρίσκονται σε επίπεδα 2-5 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού αέρα. Ο σύγχρονος άνθρωπος δαπανά το 80% του χρόνου του σε κλειστούς χώρους (σπίτι, εργασία κλπ). Σε ένα τυπικό κτίριο γραφείων στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να βρίσκονται περισσότεροι από 300 διαφορετικές ρυπογόνες ουσίες. Άρα, η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους έχει καθοριστικό ρόλο για την ατομική και τη Δημόσια υγεία.

Εκτός από χημικές ουσίες, μπορεί να υπάρχουν στον αέρα και στις γύρω επιφάνειες αλλεργιογόνα (πχ τα ακάρεα της σκόνης), βακτηρίδια, ιοί, πρωτόζωα, και μύκητες. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων και παθήσεων. Το υγιεινό περιβάλλον μέσα στο σπίτι, στο χώρο της δουλειάς, στα Σχολεία, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στους Δημόσιους χώρους, είναι καθήκον ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Γι’ αυτό χρειάζεται μια πλατιά και συνεχής ενημέρωση, που θα έχει στόχο την κατανόηση των κινδύνων της ρύπανσης μέσα στα σπίτια και στη δουλειά μας, ώστε όλοι να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 30% των σύγχρονων κτιρίων, αλλά και αυτών που επισκευάζονται, παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής ρύπανσης. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μελέτη του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε διάφορα κτίρια στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Ο ακατάλληλος ή ανεπαρκής αερισμός, καθώς και ρύποι που προέρχονται από ποικίλες πηγές, μπορεί να δημιουργήσουν ένα βλαπτικό περιβάλλον και να προκαλέσουν στους εργαζόμενους πολλές ενοχλήσεις όπως: Πονοκεφάλους, υπνηλία, ναυτία, ίλιγγο, κόπωση, αδυναμία στη συγκέντρωση, ερεθισμό στα μάτια και τη μύτη, συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, επιδείνωση των αλλεργιών και δυσοσμία.

Στη διεθνή βιβλιογραφία, τα παραπάνω αναφέρονται ως το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου». Τα ενοχλήματα που αναφέραμε, συνήθως ο ασθενής δεν μπορεί να εντοπίσει ότι πιθανόν οφείλονται στο ρυπογόνο περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει κακή ποιότητα ζωής και να επισκέπτεται συχνά Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για την ανακούφισή τους.

Η ύπαρξη καπνιστών (είμαστε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη), στους χώρους εργασίας επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας. Στην Ελλάδα παρά το ότι υπάρχουν σχετικές διατάξεις που απαγορεύουν το κάπνισμα σε Δημόσιους χώρους, εν τούτοις δεν εφαρμόζονται και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο θέμα Δημόσιας Υγείας. Ο καπνός από τα τσιγάρα αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη πηγή χημικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων. Οι παθητικοί καπνιστές εισπνέουν τον καπνό των τσιγάρων μέσω της καύσης του τσιγάρου, από την εκπνοή του καπνού των καπνιστών, είτε από τις ουσίες που αιωρούνται στο χώρο. Ο καπνός από τα τσιγάρα είναι μείγμα με περισσότερες από 4300 ουσίες πτητικές ή μη. Από αυτές οι 40 τουλάχιστον έχουν αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση, ενώ οι υπόλοιπες είναι τουλάχιστον ερεθιστικές.

Συμπέρασμα: Με βάση τις προαναφερθείσες επισημάνσεις, πρέπει όταν χτίζουμε ή επιδιορθώνουμε τα σπίτια μας, να χρησιμοποιούμε ακίνδυνα υλικά. Επίσης, μέσα στα σπίτια ή στους χώρους εργασίας μας να χρησιμοποιούμε οικολογικά και βιολογικώς ουδέτερα υλικά, και να μην καπνίζουμε.

Dr ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.