Το συκώτι στη διατροφή μας- μια τέλεια υπερτροφή!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το συκώτι (ήπαρ) είναι ένα πολύτιμο ζωτικό όργανο το οποίο επιτελεί δεκάδες λειτουργίες τόσο στον ανθρώπινο όσο και στον ζωικό οργανισμό. Κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό εργοστάσιο επεξεργασίας, καθώς δουλεύει ακούραστα και αδιάλειπτα.

Πιο συγκεκριμένα, το συκώτι μας επιτελεί τις εξής λειτουργίες:

  • Φιλτράρει το αίμα και απομακρύνει τις τοξίνες.
  • Είναι υπεύθυνο για την «ανακύκλωση» της χοληστερόλης και των λιπαρών.
  • Συμμετέχει στην πέψη των λιπών.
  • Αποθηκεύει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, και συμμετέχει στην «ενεργοποίηση» βιταμινών όπως η Α και η D.
  • Παράγει πρωτεΐνες και ένζυμα που ρυθμίζουν σχεδόν όλα τα μονοπάτια στο σώμα.
  • Συμβάλλει στο μεταβολισμό των τροφών.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του για την επιβιώση του εκάστοτε οργανισμού.

Η θρεπτική αξία του συκωτιού

Λόγω του ρόλου- κλειδί που κρατά συντονισμένη τη λειτουργία του σώματος, το συκώτι διαχειρίζεται ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών. Για το λόγο αυτό το μοσχαρίσιο συκώτι αποτελεί μία από τις πλέον συμπυκνωμένες πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ουσίες αυτές:

Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη

Κάθε μερίδα συκωτιού (68 γραμμάρια) μας δίνει 20 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης, όσο δηλαδή υπάρχει και σε ένα κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος. Παρά την κοινή αντίληψη ότι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά «χτυπάει κόκκινο», κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές καθώς συνεισφέρει μόνο το 6% του ανώτατου επιτρεπτού καθημερινού ορίου για τα κορεσμένα λιπαρά. Σε αυτό το σημείο, ας θυμηθούμε  πως οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται από το σώμα για τη δομή των μυών, του δέρματος και των μαλλιών, για τη μεταφορά ουσιών και την παραγωγή ορμονών.

Μία πραγματική «πολυβιταμίνη»

Ασφαλώς και θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το συκώτι σαν μία φυσική «πολυβιταμίνη»! Μια μερίδα συκώτι μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε πολλές βιταμίνες αλλά και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα καθημερινά. Αποτελεί μία από τις ελάχιστες φυσικές τροφές που καταφέρνουν να συνδυάσουν τόσα πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, και μάλιστα σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις. Πιο συγκεκριμένα περιέχει:

  • Βιταμίνη Α
  • Σύμπλεγμα βιταμινών Β
  • Βιταμίνη D
  • Χαλκό
  • Σίδηρο
  • Σελήνιο
  • Ψευδάργυρο

Το συκώτι στη διατροφή μας- μια τέλεια υπερτροφή!

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία συνεισφέρουν στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς προσφέρουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην καλύτερη πρόσδεση οξυγόνου στο αίμα (σίδηρος) ενώ μας χαρίζουν πλούσια μαλλιά, καλή όραση, γερά νύχια, λαμπερό δέρμα και άλλα πολλά.

Φθηνό και ευέλικτο

Σε σύγκριση με τα άλλα μέρη κρέατος, το συκώτι είναι πολύ πιο προσιτό και κοστίζει λιγότερο από το μοσχαρίσιο φιλέτο. Είναι επίσης ευέλικτο σε ότι αφορά το μαγείρεμά του, αφού μπορεί να μαγειρευτεί με έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών τρόπων.

Από ποια ηλικία μπορούμε να δώσουμε συκώτι στο παιδί μας;

Αρχικά το συκώτι πρέπει να αποτελεί μια από τις πρώτες τροφές στη διατροφή ενός βρέφους. Ας δούμε τον λόγο. Σε ένα βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά, τα αποθέματα σιδήρου αρχίζουν να τελειώνουν κοντά στους έξι μήνες ζωής τους. Δηλαδή, τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την έναρξη των στερεών τροφών. Ο ίδιος οργανισμός, προτείνει την πρόωρη εισαγωγή συκωτιού από ζώα ελευθέρας βοσκής, καθώς το συκώτι είναι 2 με 3 φορές πιο πλούσιο σε σίδηρο από το μοσχαρίσιο κρέας.

Αν αναλογιστείτε ότι ένα βρέφος πρέπει να καταναλώνει σχεδόν καθημερινά κρέας για να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνες και σίδηρο, θα αντιληφθείτε γιατί η κατανάλωση συκωτιού όχι μόνο επιβάλλεται, αλλά βολεύει.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διατροφή για τη μεσογειακή αναιμία

______________________

Γιατί πολλοί αποφεύγουν το συκώτι

Πολλής κόσμος συχνά αποφεύγει την κατανάλωση συκωτιού. Ο κύριος λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι το συκώτι αποθηκεύει αντιβιώσεις και τοξίνες. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κύριος ρόλος του συκωτιού είναι η εξουδετέρωση τοξικών ουσιών για το σώμα. Σε περίπτωση που κάτι τοξικό δεν μπορεί να διασπαστεί από το ήπαρ, δεν θα αποθηκευτεί στο ίδιο το όργανο, αλλά πιθανόν να εναποτεθεί στον λιπώδη ιστό.

Αντιθέτως, στο ήπαρ αποθηκεύονται στοιχεία όπως ο σίδηρος και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E. K) αλλά και φυλλικό οξύ, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα θρεπτικό.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι, μπορείτε να προσφέρετε και να καταναλώνετε άφοβα συκώτι από ζώα ελευθέρας βοσκής κατά προτίμηση ή από όσα έχουν μεγαλώσει με βιολογικές τροφές.

Επιπλεόν, μην περιορίζεστε στο μοσχαρίσιο συκώτι καθώς ιδιαίτερα θρεπτικό είναι και το συκώτι των αμνοεριφίων, ενώ τα συκωτάκια του κοτόπουλου μπορούν να αποτελέσουν μια καλή και οικονομική εναλλακτική λύση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…