Το σώμα σας χωρίς κρέας
Τι σημαίνει να είσαι χορτοφάγος; Πολύ απλά δεν θα τρως καθόλου κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά ή προϊόντα που προέρχονται από αυτές τις τροφές ή από οποιοδήποτε μέρος του σώματος ενός ζώου. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες συνθήκες για το σώμα σας που θα πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν την υιοθέτηση της χορτοφαγικής διατροφής. Πάμε να δούμε.
Αποκτάτε υγιή βακτήρια στο έντερό σας και κάποιο φούσκωμα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση
Το σώμα σας έχει πεπτικά ένζυμα που χειρίζονται τις πρωτεΐνες του κρέατος και των χόρτων, και αυτό δεν αλλάζει όταν σταματήσετε να τρώτε κρέας, εξηγεί η Liz Applegate, διευθύντρια της αθλητικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ωστόσο, λέει, όλοι οι δύσπεπτοι υδατάνθρακες σε φυτικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορεί να αλλάξει το βακτηριακό προφίλ στα έντερά σας. Και οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νέοι υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση του πληθυσμού των υγιών βακτηρίων στο έντερο.
Επειδή μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για τον εντερικό σωλήνα σας να προσαρμοστεί στους νέους κατοίκους του, μπορεί αρχικά να νιώθετε πρησμένοι. Αλλά με υπομονή, θα προσαρμοστείτε. Μία χορτοφαγική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις, μαζί με το μέγεθος της μέσης,
Προστατεύετε τον εαυτό σας από τις καρδιακές παθήσεις
Αρκετές μεγάλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 76.000 άνδρες και γυναίκες συνέκριναν χορτοφάγους και μη χορτοφάγους με παρόμοιο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο θάνατος από ισχαιμική καρδιακή νόσο (που προκαλείται από σοβαρή στένωση ή το κλείσιμο των στεφανιαίων αρτηριών) ήταν 24% χαμηλότερα σε σχέση με τους χορτοφάγους. Ίσως οφείλεται εν μέρει σε χαμηλότερα επίπεδα της φλεγμονής.
Μπορεί να χάσετε τη γεύση σας
Μία μελέτη, από το Ινστιτούτο Υγείας Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Τοκουσίμα στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ψευδαργύρου είναι ένας κυρίαρχος παράγοντας πίσω από την αλλοίωση γεύσης. «Υποθέτουμε ότι οι ασθενείς με δυσλειτουργία στη γεύση μπορεί να έχουν κακή απορρόφηση του ψευδάργυρου» σημειώνουν οι μελετητές. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι νέοι χορτοφάγοι πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να λάβουν μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου.
Ενώ τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν κάποιες ποσότητες ψευδαργύρου, το φυτικό οξύ σε δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους, φασόλια και όσπρια μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Ως αποτέλεσμα, οι χορτοφάγοι μπορεί να χρειάζονται μέχρι και 50% περισσότερο ψευδάργυρο από τους μη χορτοφάγους.
Οι μύες σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των μυών, για τη διατήρησή τους και την επισκευή τους μετά την προπόνηση. Η ζωική ή η φυτική πρωτεΐνη επιτελούν τον στόχο μόνο που η τελευταία χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο.
Κάντε ένα smoothie με γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάνναβης, γάλα ρυζιού ή γάλα σόγιας και προσθέστε υδατάνθρακες με τη μορφή νωπών φρούτων για την ανασύσταση του γλυκογόνου σας, όπου το σώμα σας χρησιμοποιεί για ενέργεια μετά την προπόνηση.
Μπορεί να χρειαστείτε συμπληρώματα
Μελέτες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να λαμβάνουν την ίδια ποσότητα σιδήρου όπως οι μη χορτοφάγοι. Μάλιστα, η λήψη ασβεστίου και βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, είναι ικανοποιητική. Αλλά αν ανησυχείτε για οποιαδήποτε από αυτές τις θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να χρειαστείτε συμπληρώματα.