Το σολάριουμ είναι τελικά ωφέλιμο για την υγεία μας ή όχι;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το σολάριουμ αποτελεί τον πιο γνωστό τρόπο για να διεγείρουμε την μελανίνη του σώματός μας. Είναι όμως υγιεινό;

Το σολάριουμ είναι ένας δημοφιλής τρόπος για την απόκτηση του μαυρίσματος, αλλά τα οφέλη του πηγάζουν πέρα από την βελτίωση της εμφάνισης. Ενώ πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να είμαστε ενήμεροι για τυχόν κινδύνους, το σολάριουμ μπορεί να προσφέρει ορισμένα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα κύρια οφέλη του σολαρίουμ:

Παραγωγή της βιταμίνης D: Το ηλιακό φως συμβάλει στην παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενική ευεξία.

to_solarioum_einai_telika_ofelimo_gia_tin_ugeia_mas_h_oxi

Βελτίωση της ψυχικής διάθεσης: Η έκθεση στο φως του ηλίου αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, γνωστής και ως “ορμόνη της ευτυχίας.” Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κατάθλιψης του χειμώνα.

Βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας: Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των επιδερμικών προβλημάτων, όπως των ραγάδων, του εκζέματος και της ψωρίασης.

Ενίσχυση του κυκλοφοριακού συστήματος: Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση του κυκλοφοριακού συστήματος και να βελτιώσει τον ύπνο.

Αρνητικά

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος: Η έκθεση σε υπερβολική ακτινοβολία UV από το σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η υπερβολική έκθεση σε UV ακτινοβολία από το σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

to_solarioum_einai_telika_ofelimo_gia_tin_ugeia_mas_h_oxi

Πρόωρη γήρανση του δέρματος: Η  υπερβολική έκθεση σε UV ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτό σημαίνει περισσότερες ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας του δέρματος.

Επιδερμικοί ερεθισμοί: Η συχνή επίσκεψη σε σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και εξανθήματα στο δέρμα, καθώς και αφυδάτωση.

Επιδερμικές παθήσεις: Η  υπερβολική έκθεση σε UV ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσει δερματολογικές παθήσεις, όπως εκζέματα και πιτυρίαση.

Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις, όπως η αναγκαιότητα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και η πρόκληση εγκαυμάτων. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις κατευθυντήριες γραμμές και να χρησιμοποιείτε πάντοτε αντηλιακό.

Συνοψίζοντας, το σολάριουμ μπορεί να προσφέρει ορισμένα ωφέλη για την υγεία, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και να συνοδεύεται από μέτρα προστασίας. Πάντα συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε έκθεση στο σολάριουμ, ιδίως αν έχετε ιδιαίτερες ανησυχίες για την υγεία σας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.