Το σέρφινγκ στην Ελλάδα

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Το σερφ στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, έως καθόλου θα λέγαμε. Δεν υπάρχουν αυτά τα γιγαντιαία κύματα, όπως αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και τα ζηλεύουμε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια μικρά spots σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα κύματα, αν βεβαίως βρεθεί εκεί τις κατάλληλες μέρες που θα ευνοήσουν το σέρφινγκ του!

Το σερφ ή αλλιώς κυματολίσθηση με σανίδα, όπως αποδίδεται στα ελληνικά ο όρος, κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, στα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη!

Ως γνωστόν, το σερφ εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και, για να μπορέσει κάποιος να κάνει και να το απολαύσει, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν ένταση των ανέμων και, κατ’ επέκταση, μεγάλα κύματα. Συχνά το χειμώνα οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι πιο ευνοϊκές. Η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου μπορεί να μην έχει τα μεγάλα κύματα του ωκεανού, αλλά σίγουρα ένας δυνατός άνεμος θα βοηθήσει κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με αυτό.

Στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν τα κατάλληλα κύματα και να μπορέσει κάποιος να κάνει σερφ, θα πρέπει η ένταση του ανέμου να είναι από 5 μποφόρ και πάνω. Βέβαια, εκτός από τα μποφόρ, θα πρέπει και η διεύθυνση του αέρα να είναι η κατάλληλη, καθώς η κάθε παραλία έχει και τις ιδιαιτερότητές της.

Παραλίες της Ελλάδας για να κάνει κάποιος σερφ

Αν είσαι αρχάριος στο σερφ ή δεν είχες ποτέ επαφή με αυτό, σίγουρα η ιδανική λύση για σένα είναι κάποια παραλία με ρηχά νερά, μικρά κύματα και λίγο αέρα, ώστε να μπορέσεις να κρατήσεις την ισορροπία σου και, κυρίως, να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς. Κατά το Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο, μέρη κοντά στην Αθήνα με δυνατούς ανέμους είναι η Βάρκιζα, η Βουλιαγμένη, η Αγία Μαρίνα, ακόμη και το Παλαιό Φάληρο. Ο Άγιος Δημήτριος, πριν την Ανάβυσσο, ενδείκνυται κυρίως για σέρφερ προχωρημένου επιπέδου. Στην Αττική, με δυνατό βοριά, μπορείς να σερφάρεις εύκολα στη Ραφήνα, στο Κόκκινο Λιμανάκι, και στη Βραυρώνα, αλλά η τελευταία είναι ένα δύσκολο σημείο για να κάνεις σερφ, λόγω του υφάλου και, γι’ αυτό, απαιτείται μία μακροχρόνια εμπειρία. 

Και άλλα spots…

Ταξιδεύοντας πιο μακριά, και φθάνοντας μέχρι το Ιόνιο, υπάρχουν πιο δημοφιλή spots για να κάνεις σερφ. Κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι η Πρέβεζα, η Πάργα, η Ασπροβάλτα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πιο νότια, προς την Πελοπόννησο, από την Κυπαρισσία μέχρι τη Μάνη.

Όσο για τους λάτρεις του Αιγαίου, και όταν φυσάει βοριάς, η Ικαρία, η Κρήτη, η Εύβοια αλλά και η Τήνος προσφέρουν επίσης μοναδικές εμπειρίες για κάποιον που αγαπά το σέρφινγκ. Μία ακόμη επιλογή είναι το Ελαφονήσι, με εξίσου δυνατό βοριά.

Κάποιος που αγαπά το σερφ ή βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως πρόκειται για ένα από τα πιο διασκεδαστικά σπορ, καθώς το παιχνίδι αυτό με τα κύματα σου χαρίζει μία μοναδική αίσθηση ελευθερίας και πρόκλησης!

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.