Το savoir vivre σε Ανατολή και Δύση

Συντάκτης: Flowmagazine

Σας αρέσει να ταξιδεύετε σε άλλες χώρες και να γνωρίζετε καινούριους τόπους και πολιτισμούς; Εδώ θα βρείτε ορισμένα χαρακτηριστικά του savoir vivre διάφορων χωρών.

Το να είσαι πολίτης του κόσμου, πόσο μάλλον κοσμοπολίτης και να χειρίζεσαι με άνεση το savoir vivre όπως αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα και από πολιτισμό σε πολιτισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση…

ITAɅIA

– Να είστε πάντα ακριβής στα ραντεβού σας, να οδηγείτε γρήγορα στο δρόμο και να ντύνεστε όπως οι ντόπιοι, κομψά και επώνυμα.

– Μην αλατίζετε τίποτε πριν το δοκιμάσετε. Οι Ιταλοί θα σας αποδοκιμάσουν έστω και σιωπηλά.

– Αν ένα πιάτο δε συνοδεύεται από παρμεζάνα, μην τολμήσετε να ζητήσετε – όσο και αν τη λατρεύετε. Για να ευχαριστήσετε τον σεφ, σκουπίστε με μια μπουκιά ψωμί και το τελευταίο ίχνος σάλτσας. Η κίνηση αυτή λέγεται Karpet παπουτσάκι!

– Δεν χρησιμοποιείτε κουτάλι για τα σπαγγέτι. Μην παραγγείλετε σπαγγέτι ή κάντε το στην άκρη του πιάτου σας.

– Μη μιλάτε για δουλειές όταν σερβιριστεί το φαγητό. Οι Ιταλοί το σέβονται…

– Τρώτε με το δεξί. Οι Καθολικοί έχουν κάτι με το αριστερό, το θεωρούν χέρι του διαβόλου (mano di diavolo)!


Διαβάστε επίσης: “Savoir vivre”: Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι…


ΙΝΔΙΑ

– Η οικία θεωρείται ιερή και είναι τιμή να σας καλέσουν εκεί αντί να σας πάνε σε κάποιο εστιατόριο.

– Οι Βρετανοί έχουν αφήσει αρκετές συνήθειες. Θυμηθείτε την αγγλική αβρότητα και ακολουθήστε την.

– Τα έθιμα διαφέρουν σε Βορρά και Νότο αλλά πάντα πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό. Ακόμη και στα κιόσκια του δρόμου υπάρχει λεκανίτσα με νερό.

– Στο γεύμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το δεξί σας χέρι -εκτός από τα μαχαιροπίρουνα, αλλά με το αριστερό κρατάτε αποκλειστικά το ποτήρι ή δίνετε κάτι σε κάποιον.

– Εξασκηθείτε στη χρήση των δακτύλων σας για τα διάφορα είδη φαγητού – Νερό ή lass. Αυτά τα ποτά θα σας σερβίρουν.

– Είτε σε σπίτι, είτε σε εστιατόριο, μη ζητήσετε βοδινό [οι Ινδουϊστές δεν το τρώνε ή χοιρινό [ οι μουσουλμάνοι δεν το τρώνε]. Αν είναι στο μενού ή στο πιάτο που σας σερβίρουν.

ΙΑΠΩΝΙΑ

– Υπάρχουν 3 ειδών υποκλίσεις στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου: 115 μοιρών (γρήγορο σκύψιμο ώμων και κεφαλιού) για γείτονες και φίλους 230 μοιρών για να χαιρετήσετε συναδέλφους, όταν μπαίνετε σε μια σημαντική σύσκεψη, για να ευχαριστήσετε ανώτερο για την εμπιστοσύνη του, 345 μοιρών για τον πρόεδρο της εταιρίας, για τον αυτοκράτορα, για να δείξετε βαθιά εκτίμηση. Όποιος το παρακάνει με αυτήν την υπόκλιση, θεωρείται γελοίος. Στους δυτικούς οι Ιάπωνες κάνουν χειραψία. Αν δεν σας υποκλιθούν, δεν θα υποκλιθείτε.

– Ο πόλεμος των φύλων: οι γυναίκες δεν κάνουν χειρονομίες, οι άντρες προσέχουν να έχουν χέρια τοποθετημένα ίσια στο πλάι όταν τις απευθύνονται. Το σερβίρισμα ποτών δεν είναι για άντρες, είναι δουλειά των γυναικών και πάντα με δύο χέρια, σε ένδειξη σεβασμού! Οι κυρίες να αποφεύγουν τα βαριά αρώματα γενικώς και ειδικά στο sushi bars. Θεωρείται προσβολή στον σεφ…

– Αν θέλετε να φιλοδωρήσετε, να επιμείνετε στην επαναλαμβανόμενη άρνηση, με καλά διπλωμένο χαρτονόμισμα και πάρα πολύ διακριτικά παράμερα.

– Η ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών γίνεται με δύο χέρια και στην αρχή του business meeting. Με το ένα χέρι δίνουμε μόνο την πιστωτική κάρτα. Το αριστερό χέρι σε αχρηστία. Με το δεξί – και με τα δύο, παραλαμβάνετε εσείς την κάρτα του άλλου. Την κοιτάτε για λίγο και απομνημονεύετε το όνομα!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…