Το ρόδι, ένα σούπερ φρούτο

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ψάχνεις για το σούπερ φρούτο το οποίο θα ενισχύσει την διατροφή σου; Τα ρόδι είναι η απάντηση!

Η φύση έχει δημιουργήσει μια πληθώρα διαφορετικών τροφών ικανών να καλύψουν κάθε ανθρώπινη ανάγκη. Οι φυσικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια μεγάλη γκάμα θετικών επιδράσεων στον οργανισμό μας. Μια από  αυτές είναι και το ρόδι του οποίου η κατανάλωση του συνδέεται με πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.

Αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι παρούσες σε μεγάλο μέρος των θετικών του συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πολυφαινόλες (ουσίες κόκκινου χρώματος παρούσες και στο κόκκινο κρασί). Συγκεκριμένα μελέτες δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες φαινόλες βοηθούν στην διαστολή των αγγείων του σώματός μας όταν γυμναζόμαστε και συνεπώς βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό μας. Συνεπώς οι μύες μας λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο το οποίο χρειάζονται και γλυτώνουμε το «πιάσιμο» και τον πόνο μετά το γυμναστήριο.

Επιπλέον δρουν κατά των ελευθέρων ριζών οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές αρρώστιες και παθήσεις στον οργανισμό μας και στο δέρμα μας.

Το ρόδι, ένα σούπερ φρούτο

Φυτικές ίνες

Ένα ρόδι μόνο του μπορεί να μας παρέχει πολλές φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα που αντιστοιχεί περίπου στο 15% των συνολικών φυτικών ινών που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Οι φυτικές ίνες εκτός του ότι επειδή είναι δύσπεπτες και αναγκάζουν τον οργανισμό μας να δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά ενέργειας προκειμένου να τις αποικοδομήσει, συμβάλλουν και στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Δρα κατά των ασθενειών και της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι ένας τρόπος άμυνας του σώματος μας απέναντι σε παθογόνα βακτήρια και μικρόβια. Όταν μολυνθούμε από ένα παθογόνο μικρόβιο, τότε ο οργανισμός μας στέλνει στο σημείο της μόλυνσης περισσότερο αίμα το οποίο περιέχει λευκά αιμοσφαίρια προκειμένου να περιορίσει και να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.

Το ρόδι, ένα σούπερ φρούτο

Το ρόδι όμως διαθέτει επιπλέον ουσίες όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που ενιχύουν την βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συγκεκριμένα δρα εναντίων των φλεγμονών μειώνοντας την διάρκειά τους. Αν δε έχουμε προβλήματα χρόνια φλεγμονής μπορεί αυτό να αποτελεί ένδειξη για καρδιοπάθειες και διαβήτη. Η διατροφή μας ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να περιέχει χυμούς από ρόδι και φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C.

Βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς

Έρευνες έχουν γίνει τόσο στο κρασί όσο και στο ρόδι. Οι πολυφαινόλες του ροδιού φαίνεται να έχουν αρκετά ευρεία δράση. Μια πιθανή διάσταση είναι υγεία της καρδιάς η οποία σύμφωνα με μελέτες δείχνει να βελτιώνεται με την κατανάλωση ροδιού και ως εκ τούτου πολυφαινολών.  Η δοκιμή έγινε μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι έπασχαν από καρδιακές νόσους και έδειξε ότι μπορούσε να μειώσει σημαντικά την σοβαρότητα και την ένταση των επεισοδίων καρδιάς.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.