Το ψάρι, μια πολύτιμη τροφή

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το ψάρι είναι μια από τις θρεπτικότερες τροφές για κάθε ηλικία. Μπορεί να μην είναι τόσο αρεστό σε πολλούς εξαιτίας της μυρωδιάς του, της τιμής ή της χρονοβόρας διαδικασίας του καθαρίσματος, όμως πρόκειται για τροφή που προσφέρει πολλά στον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο πως συστήνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε πρόγραμμα διατροφής, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους, είτε για ιατρική πάθηση.

Πρόκειται για τροφή, χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητος. Το λίπος που περιέχουν αποτελείται από τα “καλά” λιπαρά οξέα, και ιδιαίτερα από Ω3 λιπαρά. Τα Ω3 λιπαρά είναι αυτά που μας βοηθούν στο να έχουμε γρηγορότερο μεταβολισμό κ μια υγιή κάρδια. Επίσης περιέχουν αμινοξέα τα όποια αφομοιώνονται παρά πολύ γρήγορα και εύκολα από τον οργανισμό. Σημαντικό στοιχείο είναι τα μέταλλα που διαθέτουν και βοηθούν στην καλύτερη και γρηγορότερη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα μας καθώς και στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο. Πρόκειται για βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα κυρίως για την υγιή ανάπτυξη των οστών και για την όραση. Το ψάρι, εξάλλου, παρέχει τον συνδυασμό ασβέστιο-φώσφορο-βιταμίνη D, που είναι οι κύριες ουσίες από τις οποίες δομούνται τα οστά και τα δόντια. Σύμφωνα με επιστήμονες, ο συνδυασμός των διαφόρων ελαίων που περιέχουν τα ψάρια προστατεύει τα οστά από τη απώλεια μάζας που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Συγκριτικά με το κρέας, το ψάρι υπερτερεί σε πολλούς τομείς. Συγκεκριμένα:

* Μαγειρεύεται πιο εύκολα και είναι πιο εύπεπτο.

* Είναι η καλύτερη πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων.

* Δεν περιέχει κεκορεσμένα λιπίδια, ενώ είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα της οικογένειας του λινολενικού οξέος (Ω3), που έχουν συνδεθεί με χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας νόσου.

* Συμπεριλαμβάνεται στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οφείλουμε να τονίσουμε πως τα ψάρια διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Μπορείτε να επιλέξετε για παράδειγμα, ανάμεσα σε λιπαρά (Ρέγκα, Σολομός, Σκουμπρί, Τσιπούρα, Μπαρμπούνι, Πέστροφα κ.α.) και άπαχα ψάρια (Γλώσσα, Μπακαλιάρος, Τόνος κ.α.). Επίσης, προτιμήστε το είδος μαγειρέματος ανάλογα με το ψάρι που έχετε αγοράσει. Φροντίστε να επιλέξετε ψάρι την εποχή που πρέπει. Δεν είναι τυχαία η θυμοσοφία του λαού «Κι ο κολιός τον Αύγουστο..».

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr