Ξεχωριστές αναμνήσεις από την εποχή των «σπιτικών» υπολογιστών ξυπνά η έκθεση Retrosystem, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη από 4-9 Δεκεμβρίου. Στους …
Το πρώτο λαπτοπ της ανθρωπότητας
Στην σημερινή μας αναδρομή θα μιλήσουμε για τον πρώτο φορητό υπολογιστή που είχε απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Αυτός είναι ο Osborn 1, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του `80 και έδωσε άλλο χαρακτήρα στους υπολογιστές και στη χρήση τους.
Ο φορητός υπολογιστής – μαμούθ κατασκευάστηκε από την εταιρία Osborne Computer Company. Σχεδιάστηκε από τον Άνταμ Όσμπορν και τον Λι Φέλστενσταϊν και κυκλοφόρησε στις αμερικανικές αγορές στις 3 Απριλίου του 1981 και μέσα σε 8 μήνες πουλήθηκαν 11 χιλιάδες βαλιτσάκια – laptop. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 1981, η «Osborne Computer Company» έκανε πωλήσεις ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων τον μήνα.
O Osborn 1 ήταν ο πρώτος φορητός υπολογιστής που δόθηκε στο καταναλωτικό κοινό, ωστόσο δεν ήταν τόσο εύχρηστος και βολικός όσο τα λάπτοπ της εποχής μας: Κόστιζε περίπου 1.795 δολάρια (δλδ 5.048 σημερινή αξία) και είχε βάρος 10,7 κιλά, ενώ η οθόνη του ήταν μόλις 5 ιντσών.
Ακόμη, προφανώς και δεν «έτρεχε» Windows ή Linux, αφού το λογισμικό του σύστημα ήταν το τότε δημοφιλές CP / M 2.2, ενώ στις οδηγίες χρήσης του περιλάμβανε μία πλήρη λίστα των ROM BIOS. Περιείχε επίσης εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, εφαρμογή για βάσεις δεδομένων και δύο παιχνίδια.
Η διαφήμιση της κατασκευάστριας εταιρείας Osborne ήταν ξεκάθαρη.
«Ο τύπος με την τσάντα – χαρτοφύλακα στα αριστερά, δεν έχει καμία τύχη. Μέσα έχει δύο φακέλους, ένα περιοδικό και ένα σάντουιτς. Ο τύπος στα δεξιά έχει ένα φορητό κομπιούτερ, στο μέγεθος του χαρτοφύλακα. Εκεί φυλάσσονται σε μια δισκέτα περισσότερες από 1.600 σελίδες. Ο κάτοχος του φορητού υπολογιστή θα «βγάλει» περισσότερη και καλύτερη δουλειά, με λιγότερη προσπάθεια και σε λιγότερο χρόνο. Το βγάζετε, το συνδέετε και δουλεύετε, όπως δεν δουλέψατε ποτέ»
Ωστόσο, όσο αστεία κι αν μας φαίνονται αυτά τα στοιχεία και τα νούμερα στην εποχή μας, την εποχή κατασκευής του θεωρούνταν πραγματικά η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Για αυτό και ήταν ένα προϊόν που είχε επιτυχία και άνοιξε τον δρόμο σε μια νέα κατηγορία ηλεκτρονικών μέσων όπως ήταν αυτή των φορητών υπολογιστών.