Το πρώην Βασιλικό κτήμα μετατρέπεται σε σύγχρονο πάρκο…!
Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και ο αναξιοποίητος χώρος στο Τατόι μπορούν να αλλάξουν όψη! Το Βασιλικό κτήμα αναμένεται να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί σε αξιοθέατο! Σε πρόσφατη μελέτη τους, επιστήμονες πρότειναν την αλλαγή του κτήματος σε μητροπολιτικό πάρκο, ανοιχτό στο κοινό, με τη χρηματοδότηση 6,5 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ για έργα στη συγκεκριμένη έκταση…
Η υπόσχεση της ομάδας για ένα εντελώς καινούριο Τατόι στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Η ιδέα τους περιλαμβάνει, όχι μόνο την αξιοποίηση των κτηρίων του κτήματος, αλλά και τη δημιουργία μουσείου, ξενοδοχείου, εστιατορίου και κτηνοτροφικής και αγροτικής μονάδας! Η τελευταία θεωρείται ένα βασικό κομμάτι της προσπάθειας και αναμένεται να περιέχει αμπελώνες, ελαιώνες και οπωρώνες που θα εκτείνονται σε πάνω από 500 στρέμματα. Σκοπός τους είναι να χαρίσουν μια «ανάσα» ζωής στα μισά στρέμματα του πρώην Βασιλικού κτήματος, δηλαδή στα 23.550 από τα 42.000 στρέμματα. Άλλωστε, τα υπόλοιπα ενσωματώνονται στο τμήμα προστασίας της Πάρνηθας.
Μέσα στην επιθυμία για πλήρη επαναλειτουργία του ανεκμετάλλευτου χώρου, η ομάδα προτείνει διάφορες δράσεις, όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση του οινοποιείου και του θερμοκηπίου. Η μελέτη κινείται, επίσης, υπέρ του περιβάλλοντος, αφού θα προωθήσει την μελισσοκομία, την αναδάσωση και την κτηνοτροφία με σωστές προϋποθέσεις! Πρόβατα και άλογα θα έχουν το δικό τους χώρο στέγης και εκτροφής, γεγονός που θα δώσει στο πάρκο ένα ιδανικό κτηνοτροφικό χαρακτήρα. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η πρόσβαση με μηχανές και αυτοκίνητα θα απαγορεύεται, αφού τη θέση τους θα πάρουν τα ποδήλατα και τα μόνιππα αμαξίδια!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο το κέντρο του πάρκου θα είναι περιφραγμένο για την εξασφάλιση της λειτουργίας του και όλος ο υπόλοιπος χώρος θα υποδέχεται το κοινό καθημερινώς. Η χρέωση θα υπάρχει μόνο σε συγκεκριμένους χώρους του πάρκου, όπως είναι το πάρκινγκ, καθώς η πρωτοβουλία προτρέπει τους πολίτες να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Όσο για την πρόσβαση, το πάρκο θα διαθέτει τρεις πύλες, από τη Βαρυμπόμπη, τις πύλες Λεύκας και Κρυονερίου, αν και θα υπάρχουν και μικρότερες για την ευκολία του κόσμου.
Οι εκτιμήσεις του κόστους της ιδέας μέχρι σήμερα έχουν ανέρθει σε 1.900.000 ευρώ, όσον αφορά τα μέτρα φύλαξης, ενώ για την αποκατάσταση του μουσείου και των κήπων, το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ…