Το pilates συμβάλλει στην ανάρρωση από τον καρκίνο του μαστού;

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του μαστού, που είναι στις 25/10, σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για το πόσο ωφέλιμη είναι η μέθοδος Pilates στην ανάρρωση σε εκείνο το χρονικό διάστημα. 

Αρχικά είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε συνοπτικά τι είναι η μέθοδος Pilates. H μέθοδος αυτή αποτελεί ένα μοναδικό σύστημα ασκήσεων ενδυνάμωσης μα συνάμα και διάτασης, της οποίας δημιουργός της ήταν ο Joseph H. Pilates. Το Pilates είναι μια μορφή στατικής άσκησης που δυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, χαρίζει ευλυγισία

και ισορροπία και τέλος συντονίζει σώμα και μυαλό.

Το ερώτημα είναι, γιατί μια γυναίκα να επιλέξει τη μέθοδο Pilates ως τρόπο εκγύμνασης στην περίοδο της μετεγχειρητικής αποκατάστασης, λόγω επέμβασης καρκίνου του μαστού; Η απάντηση είναι ότι η μέθοδος Pilates ως μια ήπια μορφή άσκησης  μπορεί να βοηθήσει την εκάστοτε ασθενή να προσαρμόσει τα όρια και τις δυνατότητές της στις ασκήσεις της μεθόδου Piates. Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα που ξεκινάει μετά από καιρό άσκηση ή  μετά από μια δύσκολη θεραπεία καρκίνου του μαστού θα διαπιστώσει ότι με τη αυτή θα βελτιώσει τη δύναμη και την ευλυγισία κυρίως της προσβεβλημένης πλευράς αλλά και σε όλη την περιοχή των ωμοπλατών, της πλάτης, που είναι τα βασικότερα σημεία που επηρεάζονται μετά από μια επέμβαση καρκίνου του στήθους. 

Με λίγα λόγια, το Pilates “ξαναχτίζει” ό,τι η θεραπεία “γκρέμισε”, μιλώντας πάντα όσον αφορά στο σωματικό και ψυχολογικό κομμάτι. Η γυναίκα αισθάνεται και φαίνεται καλύτερα. Το συναισθηματικό όφελος που αισθάνεται είναι εξίσου σημαντικό όπως και η σωματική της ανάκαμψη. Η συμμετρία επιστρέφει και η μέθοδος Pilates γίνεται ένα πρώτο βήμα επιστροφής στη κανονικότητα της ζωής.

Ακόμη είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μετεγχειρητικά και μετά το πέρας της θεραπείας η γυναίκα αισθάνεται την ανάγκη της λήψης μιας υποστηρικτικής φροντίδας ώστε να ξεπεράσει τόσο τα πρακτικά όσο και τα συναισθηματικά εμπόδια, που ίσως η επέμβαση ή η αντίστοιχη θεραπεία μπορεί να επιφέρουν. Μετά από την επέμβαση καρκίνου του μαστού η κίνηση του χεριού και του ώμου μπορεί να γίνει επώδυνη. Το διάστημα εκείνο υπάρχει συσσωρευμένη κούραση, ακαμψία, περιορισμένη κινητικότητα, αδυναμία στους μύες και δυσκολίες στη σωματική στάση. Συχνά παρατηρείται έσω στροφή του ώμου, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις αποκατάστασης της μεθόδου Pilates να στοχεύουν στο “άνοιγμα” της άρθρωσης του ώμου και ταυτόχρονα να μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να επανακτήσουν και να διατηρήσουν το εύρος κίνησης του ώμου και την κινητικότητα του βραχίονα και όλου του χεριού συνολικά.

Το μάθημα Pilates και οι ασκήσεις που το αποτελούν έχουν σαν στόχο να διορθώσουν το εύρος της κίνησης των ώμων, να επαναφέρουν την ευλυγισία και την κινητικότητα στο θώρακα,την πλάτη  και γενικότερα στο πάνω μέρος της πλάτης. Ένας άλλος στόχος είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων έτσι ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία και η βελτίωση της στάσης του σώματος. Είναι φανερό λοιπόν ότι η ένταξη σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα της γυναίκας μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει. Ωστόσο το πότε είναι ο ιδανικός χρόνος να ξεκινήσουν τα μαθήματα Pilates καθορίζεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό.

Τέλος, όπως έλεγε και ο δημιουργός της μεθόδου, η υγεία δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση αλλά είναι καθήκον μας όχι μόνο να την επιτύχουμε, αλλά και να τη διατηρήσουμε.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

Influence:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Παρακολούθησε από 5χρονών και για 10 χρόνια μαθήματα μπαλέτου (σύστημα R.A.D). Το 2004 γνώρισε για πρώτη φορά ως μαθήτρια τη μέθοδο Pilates…