Το παθητικό κάπνισμα “γεννά” καπνιστές

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Το παθητικό κάπνισμα «γεννά» καπνιστέςΤο πράσινο φως για να γίνουν καπνιστές ανάβουν στα παιδιά τους όσοι γονείς καπνίζουν. Επιστημονική μελέτη του Royal College of Physicians έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν είναι 90% περισσότερο πιθανό ότι θα γίνουν και τα ίδια καπνιστές και συνεπώς θα έχουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής λιγότερα…

Το Royal College of Physicians διεξήγαγε έρευνα για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία των παιδιών. Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης μελέτες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα έμβρυα, το οικονομικό κόστος στο σύστημα υγείας, τις ηθικές και νομικές πτυχές, της στάσης αυτής των γονέων κ.λπ.

Το παθητικό κάπνισμα χτίζει πρότυπα καπνιστών

Από την έρευνα προέκυψαν ορσμένα πολύ σημαντικά ευρήματα. Το κυριότερο μεταξύ άλλων είναι ότι το παθητικό κάπνισμα οδηγεί τα παιδιά στο κανονικό κάπνισμα. Η ακριβής αιτία (εθισμός στη νικοτίνη, ψυχολογική δημιουργία πρωτύπων κ.α.) δεν έχει ακόμα ερευνηθεί επαρκώς, το βέβαιο όμως είναι ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν στο σάλιο τους πολύ περισσότερα παράγωγα της νικοτίνης από τα παιδιά γονέων που δεν καπνίζουν.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες καπνιζόντων εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στο παθητικό κάπνισμα εάν ο πατέρας είναι αυτός που καπνίζει, πάνω από έξι φορές περισσότερο εάν η μητέρα είναι καπνίστρια και σχεδόν εννέα φορές περισσότερο εάν και οι δύο γονείς καπνίζουν.

Επιπτώσεις στην υγεία για τα παιδιά των καπνιστών

Το παθητικό κάπνισμα «γεννά» καπνιστέςΣε αυτή την περίπτωση τα παιδιά υφίστανται παράλληλα σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία τους (αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα). Πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα το 40% σχεδόν των παιδιών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.

Αποφύγετε τα ημίμετρα

Οι γονείς που καπνίζουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η οποιαδήποτε επαφή με το κάπνισμα επηρεάζει τα παιδιά τόσο ψυχολογικά (καθώς δημιουργούν το πρότυπο του καπνιστή), όσο και σωματικά. Τα ημίμετρα που επινοούν πολλοί γονείς για να τα προστατεύσουν από τον καπνό, απλώς δεν κάνουν τίποτα. Π.χ. κάποιοι γονείς καπνίζουν μόνο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού ή κάτω από τον απορροφητήρα της κουζίνας, τάχα για προστασία.

Ο καπνός, εφόσον είναι αέρας, έχει την ιδιότητα να διαχέεται παντού, κάτω από τη χαραμάδα της πόρτας. Επομένως θα φτάσει σε όλο το σπίτι, θέλοντας και μη. Επίσης, ακόμα και κάτω από τον απορροφητήρα, ο καπνός σκορπίζει τη μυρωδιά του στην κουζίνα, μαζί με τα βλαβερά συστατικά του. Όσοι καπνιστές διαθέτουν ακόμα γερή όσφρηση θα μπορούσαν να παρατηρήσουν πόσο έντονα μυρίζει σε χώρους (ακόμα και σε ανοιχτούς) που βρίσκονται καπνιστές. Π.χ. σε εξωτερικούς χώρους γραφείων ή σε φουαγιέ θεάτρων. Να θυμάστε ότι ο καπνός δεν εξαφανίζεται τόσο εύκολα, όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Ας ευαισθητοποιηθούν οι γονείς καπνιστές και ας κόψουν μια για πάντα το κάπνισμα από τη ζωή τους. Εφόσον επιλέγουν να φέρνουν παιδιά στη ζωή έχουν ευθύνη για την υγεία και την ευημερία τους.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.