Το παιδικό βιβλίο ως ένα δώρο με ποικίλα οφέλη

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Πρέπει να επιλέξετε δώρο για ένα μικρό ή μεγαλύτερο παιδί; Το βιβλίο, πέραν των γνώσεων που θα του προσφέρει, έχει πολλά επιπλέον οφέλη για την καλλιέργεια της φαντασίας του και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Τα βιβλία αποτελούν μια τέλεια ιδέα για δώρο, μιας και τα οφέλη που αποκομίζει το παιδί από αυτά είναι πολλά και σημαντικά. Η ανάγνωση ενός βιβλίου του δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοερά, να αναπτύξει τη φαντασία του, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, αλλά και να διδαχθεί ηθικές αξίες που θα το συντροφεύουν για μια ζωή. Παρακάτω θα βρεις μόνο λίγους λόγους που το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για ένα παιδί.

Προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία

Η ανάγνωση βιβλίων πριν από το βραδινό ύπνο βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν και να «χαθούν» για λίγο στην ιστορία ενός βιβλίου. Αυτό που βοηθάει και ηρεμεί το παιδί είναι η εξοικείωση με την αγαπημένη του ιστορία, η επανάληψη ενός βιβλίου, καθώς και η αίσθηση της ασφάλειας που νιώθει το παιδί όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το αγαπημένο του πρόσωπο να του διαβάζει την ιστορία του βιβλίου.

Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση του παιδικού εγκεφάλου

Οι ιστορίες στα παιδικά βιβλία παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση και στην μελλοντική τους επιτυχία. Τα βοηθούν να διαμορφώσουν την δική τους εκτίμηση για τον κόσμο, να αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη και δημιουργικότητα και, τέλος, να καλλιεργήσουν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Τα βοηθάει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση

Η ανάγνωση αυξάνει το επίπεδο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν καλά έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοπεποίθησης. Οι ιστορίες στα βιβλία και οι ανάπτυξη των χαρακτήρων μέσα σε αυτά βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, να αντλήσουν πληροφορίες, να αποκτήσουν αντίληψη και να οικοδομήσουν ένα στέρεο έδαφος έχοντας ανοιχτούς ορίζοντες για να βρουν και εκείνα τον δικό τους δρόμο.

Βοηθάει στην διαχείριση των συναισθημάτων τους

Η ανάγνωση ιστοριών που περιέχουν συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι που αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο και δεν είναι μόνα τους. Τα μαθαίνει ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να εκφράζονται. 

Ανάπτυξη της φαντασίας

Τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού εισάγοντας νέες ιδέες για τον κόσμο, για διαφορετικά χρονικά σημεία και επινοημένους χαρακτήρες. Τα ενθαρρύνει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν και πρέπει να φανταστούν οτιδήποτε θέλουν.

Καλλιεργεί γνωστικές δεξιότητες και συμβάλλει στη μάθηση

Οι ιστορίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την εισαγωγή νέων λέξεων στην γλώσσα. Μπορούν να τα διδάξουν καθημερινά καθήκοντα, όπως πώς να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να φροντίζουν τα ζώα, να σέβονται το περιβάλλον, να καθαρίζουν, να τακτοποιούν και να προετοιμάζουν το μεσημεριανό φαγητό ή το δείπνο.

Επιλέξετε ανάμεσα από τα  πολύ ενδιαφέρονται βιβλία που κυκλοφορούν ακόμα και από εκδόσεις εξειδικευμένες στο παιδικό βιβλίο, και προσφέρετε έτσι σε ένα παιδί ένα παράθυρο  σε συναισθήματα και γνώσεις.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…