Το παιδί μου τραυλίζει. Μπορώ να βοηθήσω;

Συντάκτης: Γεωργία Σωτηροπούλου

Τραυλισμός είναι η οποιαδήποτε διαταραχή στο ρυθμό και την ταχύτητα της ομιλίας. Ένα παιδί που τραυλίζει επαναλαμβάνει συλλαβές, λέξεις ή παρατείνει ήχους. Επίσης, παρατηρείται λανθασμένος τρόπος αναπνοής και οι λέξεις λέγονται με υπέρμετρη ένταση.

Συνήθως τα παιδιά που τραυλίζουν χαρακτηρίζονται από τους άλλους ως ντροπαλά και συνεσταλμένα. Είναι εκείνα που απομακρύνονται και  που εκφράζουν τα συναισθήματά τους με δυσκολία. Αυτή η συμπεριφορά είναι συγχρόνως αίτιο και συνέπεια του τραυλισμού.

Μεγαλύτερα παιδιά με τραυλισμό, αποφεύγουν να προφέρουν λέξεις που τους δυσκολεύουν και σκέφτονται από πριν την κάθε λέξη που θα χρησιμοποιήσουν στις φράσεις τους.  Αποτέλεσμα αυτού, είναι να  καταλήγουν να μιλάνε ελάχιστα για να μην αντιληφθούν οι γύρω τους ότι τραυλίζουν, γιατί αυτό  είναι το μεγαλύτερος τους άγχος.

Τα πρώτα σημάδια του τραυλισμού εμφανίζονται από πολύ μικρή ηλικία, όταν ένα παιδί προσπαθεί να ενώσει λέξεις και να κάνει μικρές προτάσεις, περίπου στις ηλικίες μεταξύ 2 και 5 έτη. Στο 98% των εφήβων ο τραυλισμός αρχίζει πριν την ηλικία των 10 ετών.

Αν και ο τραυλισμός συνδέεται με κάποια εγκεφαλική δυσλειτουργία, δεν έχει να κάνει με νοητική στέρηση. Τα αίτια είναι καθαρά ψυχολογικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά που τραυλίζουν, δέχονται κριτική από κάποιον από τους γονείς  τους ή από ανθρώπους από το κοντινό τους περιβάλλον.

Ο τραυλισμός χρήζει θεραπείας, όταν τα παιδιά τραυλίζουν, καταβάλλοντας προσπάθεια, μιλώντας δυνατά, έχοντας μεγάλη ένταση στους μυς του προσώπου, παίρνοντας συχνές αναπνοές, ανοιγοκλείνοντας έντονα τα μάτια. Σε αυτό το σημείο, το ίδιο το παιδί έχει αντιληφθεί την αδυναμία του, αλλά δεν μπορεί να την ελέγξει.

Είναι πολύ σημαντικό ο τραυλισμός να αντιμετωπισθεί. Αν ο τραυλισμός εγκατασταθεί, η ζωή του παιδιού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό.  Η απόδοση στο σχολείο μειώνεται και οι παρέες με συνομηλίκους επίσης. Λογοθεραπευτές σε συνδυασμό με ψυχολόγους εστιάζουν στη γνωστική αναδόμηση με σκοπό να μειωθεί το άγχος και η χαλάρωση των μυών του προσώπου, του λαιμού και του στόματος.

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του τραυλισμού, τόσο πιο θεαματικά θα είναι τα αποτελέσματα. Τα περισσότερα άτομα με τραυλισμό, μετά την κατάλληλη θεραπεία, απελευθερώνονται σωματικά και ψυχικά από το επικριτικό και αγχωτικό περιβάλλον και σταματούν να τραυλίζουν.

Συντάκτης: Γεωργία Σωτηροπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr