Το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών και Κοινοτήτων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών και ΚοινοτήτωνΤο Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών και κοινοτήτων, με την επωνυμία GEN-Europe (Global Ecovillage Network), αναλαμβάνει να προασπίσει και να προωθήσει την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων με το βλέμμα στην αειφόρο ανάπτυξη. Το δίκτυο έχει έδρα στο οικολογικό χωριό της Γερμανίας (Sieben Linden) και στην οικοκοινότητα της Νταμανχούρ της Ιταλίας. Για τις δράσεις του δικτύου, μιλάει στο flowmagazine.gr η γενική γραμματέας της GEN-Europe, κ. Katrin Tulinski.

Αποστολή

Η GEN-Europe προωθεί την ανάπτυξη βιώσιμων οικισμών σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Επίσης, «Παρουσιάζει τα οφέλη της εμπειρίας των οικολογικών χωριών στην ευρύτερη κοινωνία, τους επαγγελματίες της κυβέρνησης, του ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις» αναφέρει η κ. Tulinski. Έμπρακτα προσπαθεί να εδραιώσει και να ενδυναμώσει τη θέση των οικολογικών χωριών καθαυτών αλλά και των εθνικών δικτύων τους.

Στόχοι

Η GEN σε παγκόσμια κλίμακα, επιχειρεί να δημιουργήσει μια «ομπρέλα» προστασίας για τέτοιου είδους κοινότητες. «Στοχεύουν στη δημιουργία ζωντανών παραδειγμάτων βιώσιμων κοινοτήτων ζωής με υψηλή ποιότητα» λέει η γενική γραμματέας της οργάνωσης στο flowmagazine.gr. Επίσης, θέλουν να στηριχτούν στις κοινότητες αυτές με βιώσιμη ανάπτυξη, παρά τις δυσκολίες, μέσα σε έναν κόσμο με έντονη πολυπλοκότητα και προβλήματα όπως η ανεργία, η έλλειψη βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή.

Όραμα

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών και ΚοινοτήτωνΌραμα της οργάνωσης είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας πηγής από λύσεις και πατέντες για να καταφέρουν να «κάνουν τις υψηλότερες φιλοδοξίες της ανθρωπότητας πραγματικότητα», σύμφωνα και με την κ. Tulinski.

Ενέργειες

Ο ρόλος της GEN είναι καταλυτικός για τις οικοκοινότητες. Συγκεκριμένα, «ενισχύει τα υπάρχοντα οικολογικά χωριά και βοηθά στη δημιουργία νέων» μας λέει η κ. Tulinski. Εδώ μάλιστα, μπορείτε να δείτε και τα οικολογικά χωριά τα οποία στηρίζει το Δίκτυο.

Ξεχωριστές είναι και οι ενέργειες, που πραγματοποιεί ανεξάρτητα από την απλή ενίσχυση το Δίκτυο. Για παράδειγμα, η GEN μαζί με τη GEN Africa, ξεκίνησαν τα πρώτα εκπαιδευτικά Σεμινάρια Σχεδιασμού Οικολογικών Χωριών κοντά στο Κέιπ Τάουν, στα οποία συμμετείχαν 23 εθελοντές από διάφορες χώρες της Αφρικής. Επίσης, κατά καιρούς, πραγματοποιούνται διάφορα εργαστήρια (workshops), χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμμετοχή, τη μεταφορά και άλλα έξοδα των συμμετεχόντων. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα Μαθήματα Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης (Permaculture Design Course) , Επικοινωνίας με τον Εαυτό σου (Communicate Yourself!), Τρόποι Αειφόρου Διαβίωσης και πολλά ακόμα.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών και ΚοινοτήτωνΈνας μεγάλος τομέας της GEN είναι η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση υποδομών για τα μέλη τους. Σε αυτό ευνοούν και τα προγράμματα ανταλλαγής πολιτισμών όπως το «Living and Learning». Τα κέντρα αυτού του προγράμματος εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη μικροοικονομικών συστημάτων για την «επίλυση των συγκρούσεων, την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού και την πνευματική ενίσχυση» λέει στο flowmagazine.gr η κ. Tulinski.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr