Από την σειρά του λύκου Ζαχαρία ξεχωρίσαμε το βιβλίο ‘’Ο ΛΥΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΡ’’, από της εκδόσεις Παπαδόπουλος. …
«Το παγκάκι της φιλίας», εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ένα βιβλίο για παιδιά που δίνει φοβερές ιδέες για το τι μπορεί να κάνει ένα «παγκάκι της φιλίας»: σπάει τον πάγο μεταξύ αγνώστων, ενισχύει τη δύναμη των συνεσταλμένων παιδιών, διασπά τα τείχη της ντροπής και της έλλειψης αυτοπεποίθησης και ξεκινά όμορφες ιστορίες και όμορφες φιλίες.
Η Wendy Meddour αναδεικνύει ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των παιδιών. Κατορθώνει να φτιάξει μια απλή, όμορφη πρόταση προς κάθε σχολείο και ομάδα, για τις δύσκολες πρώτες φιλίες, για την πρώτη λέξη που θα σπάσει την αμηχανία, για το θάρρος που χρειάζεται μια φιλία.
Η υπόθεση του βιβλίου
Η Τίλυ και ο σκύλος της, ο Σκιάς, είχαν μόλις μετακομίσει στο καινούριο τους σπίτι στο ακρωτήρι. Έχει άγχος για το καινούριο της σχολείο. Λογικό. Δε θα γνωρίζει κανέναν εκεί. Και ο Σκιάς δεν μπορεί να έρθει μαζί της. Στο διάλειμμα δεν έχει κανέναν να παίξει. «Γιατί δεν δοκιμάζεις το Παγκάκι της Φιλίας;» της λέει ο δάσκαλος. «Εκεί βρίσκουν τα παιδιά καινούριους φίλους για να παίξουν«.
Η Τίλυ πήγε στο παγκάκι. Ήταν ήδη πιασμένο. Καθόταν ένα αγόρι. Πέρασε ώρα αλλά ο καθένας κοιτούσε αλλού γι’ αλλού. «Δε δουλεύει», είπε η Τίλυ. «Μήπως είναι χαλασμένο;» διερωτήθηκε το αγόρι. Άρχισαν να προσπαθούν να το επισκευάσουν. Θα δουλέψει τελικά;
Τι μου άρεσε στο βιβλίο
Είναι από τα βιβλία που σε καθηλώνουν με την απλότητά τους, σε μαγεύουν με τον ρεαλισμό τους και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Το παγκάκι της φιλίας είναι μια εξαιρετική ιδέα για να εφαρμοστεί σε κάθε σχολείο. Ένας τόσο απλός χώρος που σπάει τον πάγο μεταξύ αγνώστων, ενισχύει τη δύναμη των συνεσταλμένων παιδιών, διασπά τα τείχη της ντροπής και της έλλειψης αυτοπεποίθησης και ξεκινά όμορφες ιστορίες και όμορφες φιλίες.
Διαβάστε επίσης: «Παίζουμε βιβλίο»; Πώς ένα νέο παιδικό βιβλίο ενθαρρύνει τη φιλαναγνωσία
Η ιδέα εφαρμόζεται σε Αμερική και Ευρώπη
Το παγκάκι της φιλίας βρίσκεται συνήθως στον εξωτερικό χώρο του σχολείου. Εκεί μπορεί να κάθεται όποιο παιδί νιώθει μόνο του ώστε να ειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. Ή να ξεκινήσουν μια νέα φιλία. Ή να συζητήσουν μαζί για όποιο θέμα τους απασχολεί. Απλό στη σύλληψη, αποτελεσματικό στη χρήση!
Εκτός από τη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας των παιδιών, οι ειδικοί λένε ότι το παγκάκι χρησιμοποιείται και με άλλους τρόπους. Ως υπενθύμιση στα παιδιά για πράγματα όπως η επικοινωνία. Αλλά και η αλληλοϋποστήριξη και η έκφραση των συναισθημάτων.
Το παγκάκι της φιλίας ενάντια στο bullying
Φαίνεται ότι αυτά τα παγκάκια μπορούν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο πρόβλημα σε κάποιο βαθμό. Στα περισσότερα σχολεία που υπάρχει παγκάκι φιλίας έχει μειωθεί ο εκφοβισμός.
Η Wendy Meddour και ο Daniel Egneus επιστρέφουν δια μέσω των Εκδόσεων Παπαδόπουλος και της μετάφρασης του Αντώνη Παπαθεοδούλου στην Ελλάδα με μία πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία.Ο εξαίρετος, αυτοδίδακτος, πολυβραβευμένος εικονογράφος Daniel Egnéus ντύνει με την αισθητική και την ποιότητά του την ιστορία της Meddour, μπαίνοντας στο μεδούλι της Τίλυ και του αγοριού (του Φλιντ), υιοθετώντας τον παραμυθένιο, τρυφερό, γλυκό χαρακτήρα και την μοναχική ατμόσφαιρα που αποπνέει η ιστορία. Απευθύνεται σε παιδιά από 3-3,5 περίπου ετών.
Το παγκάκι της φιλίας στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα παγκάκια φιλίας σε σχολεία και στην Ελλάδα. Δεν είναι υπέροχο; Κανένα παιδί ξανά μόνο του.