Το «όνειρο» του βράχου

Συντάκτης: Παρασκευή Κουλουρά

Σχηματισμοί πετρωμάτων στον κόσμο, βγαλμένοι από…όνειρο.

Όταν ήμασταν παιδιά, παρατηρούσαμε τα σύννεφα μαγεμένοι από τους σχηματισμούς τους, που άλλαζαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μάταια προσπαθούσαμε να αποτυπώσουμε τη νεφελώδη εικόνα στο μυαλό μας. Ξαφνικά, ο δράκος μεταμορφωνόταν σε αρπακτικό πουλί, η αρκούδα σε καλοκάγαθο σκυλάκι και το αινιγματικό χέρι σε κλαδί δέντρου! Κάπου κάπου εισέβαλλαν στο τοπίο αεροπλάνα και πουλιά για να μας προσγειώνουν στην πεζή πραγματικότητα του ανθρώπινου πολιτισμού και των έμβιων όντων. Τελικά, απογοητευμένοι από το άπιαστο θέαμα, εγκαταλείπαμε την προσπάθεια μέχρι την επόμενη φορά. Δεν ξέραμε τότε ότι υπάρχουν επίγειες «μαγικές» μορφές-βράχοι που στέκονται απαράλλαχτοι ανά τους αιώνες. Βράχοι που μας δίνουν την ασφάλεια που ψάχναμε στα σύννεφα όντας παιδιά.

Ο βράχος της Νιόβης στο Σίπυλο

Πηγαίνοντας στο όρος Σίπυλο της γειτονικής Τουρκίας, συναντάμε στη Μανίσα έναν βράχο που μοιάζει με γυναικεία ανθρώπινη μορφή. Σύμφωνα με τον Όμηρο (Ω 602-617), πρόκειται για τη Νιόβη, τη θνητή κόρη του Ταντάλου και της Διώνης. Η γυναίκα αυτή περηφανεύτηκε κάποτε για τα δώδεκα παιδιά που είχε γεννήσει και τόλμησε να συγκριθεί με τη Λητώ, τη θεά-μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Τα δύο μόλις τέκνα της Λητούς τιμώρησαν τη Νιόβη για την αλαζονεία της, σκοτώνοντας τις θυγατέρες και τους γιους της. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Δίας σπλαχνίστηκε τη θρηνούσα Νιόβη και τη μεταμόρφωσε σε βράχο που στάζει δάκρυα μέρα νύχτα. Αν και πιστεύεται ότι πρόκειται για πολύ παλιό λαξευμένο άγαλμα της θεάς Κυβέλης, ο βράχος μαγεύει τον επισκέπτη που νιώθει τη φύση να συμπαραστέκεται στις δικές του έγνοιες.

Το «όνειρο» του βράχου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο βράχος του ελέφαντα στην Ισλανδία


Αν αποφασίσουμε να κινηθούμε βόρεια στο χάρτη, μας περιμένει μια πραγματικά συναρπαστική εικόνα. Στο νησί Χέιμαϊ της Νότιας Ισλανδίας αντικρύζουμε έναν γιγάντιο βραχώδη ελέφαντα που μαγνητίζει τα βλέμματα. Ο «ελέφαντας» δεσπόζει επιβλητικός, έχοντας τη γεμάτη ζάρες προβοσκίδα του μισοβυθισμένη στο πέλαγος. Το ιδιόμορφο αυτό γλυπτό είναι φτιαγμένο από βασάλτη, ένα εκρηξιγενές, δηλαδή, πέτρωμα που προσφέρει τα μέγιστα στην αληθοφάνεια του. Η ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά ηφαιστειογενής και έχει να επιδείξει πολλά ανάλογα θεάματα. Πουθενά αλλού, όμως, δε θα βρούμε ελέφαντα να δροσίζεται στα νερά του Ατλαντικού!

Το «όνειρο» του βράχου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περίεργα και τρομακτικά αξιοθέατα στον κόσμο


Οι πανύψηλοι πυλώνες της Γουλινγκγιουάν

Συνεχίζουμε τις μαγικές περιηγήσεις στην Κίνα και την περιοχή της Γουλινγκιουάν. Εδώ συναντάμε μια χαώδη έκταση -γεμάτη φυσικούς σχηματισμούς-, που ξεχωρίζει για τις 3.000 κολοσσιαίες στήλες της. Οι τελευταίες αποτελούν προϊόν της διάβρωσης ανά τους αιώνες και χάρισαν στην περιοχή μια θέση στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Το σκηνικό ενέπνευσε την σκηνογραφία της ταινίας Avatar (2009) και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Οι σχηματισμοί αυτοί από χαλαζία και αμμόλιθο είναι ανοιχτοί σε ερμηνείες: για άλλους αισθητοποιούν απλώς το μεγαλείο της φύσης, ενώ για ονειροπόλα μυαλά όπως τα δικά μας είναι ίσως τα εμπόδια της ζωής, οι υπερδύναμοι κακοί των παραμυθιών…

Το «όνειρο» του βράχου

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι περίεργοι σχηματισμοί που είδαμε στέκονται υπομονετικά και μας περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Ελπίζουν κρυφά ότι η φαντασία και τα όνειρα έχουν θέση στη γη και τον ενήλικο βίο μας. Αν δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ως εκεί, ας αναζητήσουμε τη «μαγεία» γύρω μας!

Συντάκτης: Παρασκευή Κουλουρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.