Το οικολογικό αποτύπωμα του πλαστικού

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το πλαστικό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όμως πόσο επηρεάζει τον πλανήτη μας το πλαστικό που έχουμε παράγει όλα αυτά τα χρόνια;

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιφέρει πολλά θετικά τεχνολογικά επιτεύγματα. Ένα από τα θαύματα της καινούριας τεχνολογίας ήταν και είναι το πλαστικό. Από λάστιχα μέχρι ποτήρια, μπουκάλια, παιχνίδια και οτιδήποτε μπορεί να σκεφθεί ο ανθρώπινος νους το πλαστικό πλέον είναι κυρίαρχο. Όμως το αποτύπωμα στον πλανήτη μας είναι μόνιμο και ίσως και μη αναστρέψιμο.

Τι είναι το πλαστικό

Το πλαστικό είναι προϊόν το οποίο προέρχεται από το πετρέλαιο. Στην ουσία προέρχεται από την κλασματική απόσταξη του πολύτιμου υλικού, μια διαδικασία η οποία προϋποθέτει την θέρμανση  του σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Οι διαδικασία αυτή από μόνη της είναι αρκετά ενεργοβόρα και μολυσματική προς το περιβάλλον λόγω των αερίων που εκλύονται κατά την επεξεργασία του πετρελαίου και τις δυσάρεστες οσμές.

Το οικολογικό αποτύπωμα του πλαστικού

Μόλυνση

Το οικολογικό αποτύπωμα είναι τεράστιο και με πολλούς και μπορεί να γίνει αντιληπτό με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο πιο γνωστός έχει να κάνει με την άμεση μόλυνση φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων με πλαστικό. Μπορεί αρκετές φορές να έχετε δει πλαστικά ποτηράκια ή μπουκάλια σε παραλίες και στους δρόμους. Αυτό είναι επικίνδυνο για τα ζώα τα οποία ζουν στις περιοχές αυτές μια και τα περισσότερα δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν είναι φαγώσιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι χελώνες καρέτα-καρέτα που τρώνε πλαστικές σακούλες με αποτέλεσμα να  πηγαίνει στο στομάχι τους και να δηλητηριάζονται ή να μπλέκονται σε αυτές και να μην μπορούν να κινηθούν.

Επιπλέον το μεγαλύτερο μειονέκτημα του πλαστικού είναι ότι μένει στο περιβάλλον και δεν διασπάται καθόλου. Έτσι λοιπόν παραμένει αυτούσιο στο περιβάλλον χωρίς να μπορούμε να το μεταποιήσουμε σε κάτι διαφορετικό εκτός αν δαπανηθεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ως επακόλουθο είναι να μολύνει το υδροφόρο ορίζοντα και όλα τα βιώσιμα οικοσυστήματα.

Το οικολογικό αποτύπωμα του πλαστικού

Τελικά όμως εμείς είμαστε οι τελικοί αποδέκτες όλης αυτής της μόλυνσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε αρκετά τρόφιμα όπως μπύρα, αλεύρι και πολλά θαλασσινά έχουν βρεθεί πολύ μικρά κομμάτια πλαστικού. Αυτό δείχνει ότι αργά ή γρήγορα το πλαστικό φτάνει μέσω του περιβάλλοντος και στον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνο και για την δική μας υγεία και καθημερινότητα.

Συμπέρασμα

Η λύση είναι ανακύκλωση και πάλι ανακύκλωση και όχι νέο πλαστικό. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε συσκευασίες που δεν περιλαμβάνουν πλαστικό (ναι και το πλαστικό καλαμάκι καθώς και το περιτύλιγμα του σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται) τόσο περισσότερο σώζουμε τον πλανήτη. Σκεφτείτε ότι είναι μια κίνηση απλή η οποία σημαίνει τόσο πολλά για το μέλλον του πλανήτη και τελικά και της ανθρωπότητας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.