Το όφελος από τη φορολογία στα καύσιμα της Ιρλανδίας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το όφελος από τη φορολογία στα καύσιμα της Ιρλανδίας Ποιος είπε πως η υψηλή φορολογία δεν έχει και θετικά αποτελέσματα; Αν και υπάρχουν δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες, η φορολογία σε καύσιμα μπορεί να μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους οικολογικά αλλά και να βελτιώσει την οικονομία μιας χώρας. Το παράδειγμα αυτό έχουν εφαρμόσει στην Ιρλανδία εδώ και λίγα χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει επιβάλει φόρους στα περισσότερα από τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε σπίτια, γραφεία, αυτοκίνητα και αγροκτήματα, με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές καυσίμων, όπως του φυσικού αερίου και της κηροζίνης. Σημαντικό είναι πως οι κάτοικοι χρεώνονται για ότι πετάνε χωρίς να το ανακυκλώνουν. Επίσης, πληρώνουν φόρους για την αγορά των νέων αυτοκινήτων και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται απότομα αναλογικά με τις εκπομπές του οχήματος.

Οι κινήσεις αυτές, με τη φορολογία έχουν αποδώσει καρπούς τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία είναι από της υψηλότερες χώρες βάση στατιστικών σε εκπομπές αερίων ανά κάτοικο, πλησιάζοντας τις ΗΠΑ. Μετά από τα μέτρα αυτά οι εκπομπές της χώρας έχουν μειωθεί αισθητά. Οι εκπομπές έχουν πέσει 15% συνολικά από το 2008, ενώ μόνο το 2011 υπήρξε μείωση κατά 6,7%. Εκτός των άλλων με τη φορολογία αυτή, η κυβέρνηση της χώρας κατάφερε με τα έσοδα να περιορίσει αισθητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Το γεγονός αυτό βλέπει με καλό μάτι ακόμα και το ΔΝΤ.

Το όφελος από τη φορολογία στα καύσιμα της Ιρλανδίας Η μέθοδος αυτή δεν είναι κάτι νέο. Μάλιστα, μερικές από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες, έχουν φορολογηθεί για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πιο πρόσφατα, στο ίδιο μοτίβο φορολογίας κινήθηκαν άλλες ισχυρές οικονομίες όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr