Το νερό με λεμόνι μπορεί να καταστρέψει το χαμόγελο;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

to_nero_me_lemoni_mporei_na_katastrepsei_to_xamogeloΕίναι αλήθεια ότι το ζεστό νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι κάθε πρωί μπορεί να βλάψει τα δόντια σας; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα δόντια σας χωρίς να διακόψετε τη συνήθεια;

Πολλοί άνθρωποι πίνουν τακτικά ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, προτείνεται ότι αυτό καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, τονώνει τα πεπτικά ένζυμα και ενδεχομένως βοηθά με την απώλεια βάρους. Άλλοι βέβαια το απολαμβάνουν στο φαγητό. Να σημειωθεί ότι ο χυμός λεμονιού είναι ουσιαστικά το κιτρικό οξύ και είναι πολύ όξινο. Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση του χυμού λεμονιού θα επηρεάσει το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών σας, το σμάλτο.

Η διάβρωση είναι η απώλεια του σμάλτου των δοντιών, που προκαλείται συνηθέστερα από την επίθεση των οξέων. Όταν η αδαμαντίνη φθαρεί, εκθέτει την υποκείμενη οδοντίνη (η οποία είναι πιο κίτρινη στο χρώμα από το σμάλτο) προκαλώντας επώδυνη ευαισθησία των δοντιών. Τα όξινα τρόφιμα και τα ποτά μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση του σμάλτου. Καθώς λοιπόν το σμάλτο σας διαβρώνεται, γίνεται λεπτότερο και αυτό επιτρέπει την πιο κίτρινη οδοντίνη που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο να είναι περισσότερο ορατή μέσω του σμάλτου. Μάλιστα, μπορεί να νιώσετε τα δόντια σας τραχιά με τη γλώσσα. Η θερμοκρασία του ζεστού νερού σας κάνει τη διαφορά στην επίδραση του χυμού λεμονιού. Το ποσοστό των χημικών αντιδράσεων αυξάνει με τη θερμοκρασία και ως εκ τούτου η διάβρωση καθίσταται πιο σοβαρή σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Πώς να συνεχίσετε να πίνετε το νερό με λεμόνι

  • Η ανάμιξη του χυμού λεμονιού σε 250ml νερού μπορεί να μειώσει την οξύτητα.
  • Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο περαιτέρω πίνοντας τον ζεστό χυμό λεμονιού μέσα από ένα καλαμάκι. Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι επιτρέπει στο υγρό να παρακάμψει τα δόντια.
  • Μετά την κατανάλωση του νερού με λεμόνι, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αμέσως. Αυτό αφαιρεί το οξύ που μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια των δοντιών και μειώνει την οξύτητα του σάλιου.
  • Μια άλλη επιλογή είναι να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά την κατανάλωση. Η πρακτική αυτή παράγει περισσότερο σάλιο, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση της οξύτητας στο στόμα σας.
  • Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 60 λεπτά μετά την κατανάλωση του νερού με λεμόνι.
  • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με φθόριο (το φθόριο δυναμώνει το σμάλτο σας) και μην τα βουρτσίζετε επιθετικά. Γιατί; Το οξύ μαλακώνει το σμάλτο και το καθιστά πιο επιρρεπές στη διάβρωση κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
  • Εάν έχετε ήδη διάβρωση του σμάλτου, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες, προκειμένου να προστατευτούν οι δομές των δοντιών σας ελαχιστοποιώντας την ευαισθησία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…