Το Ναύπλιο στη γραμμή του χρόνου

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Το Ναύπλιο ή Άναπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας. Θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους λιμένες της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε μία πλεονεκτική γεωγραφικά τοποθεσία, στρατηγικής σημασίας. Το γεγονός αυτό, συνέβαλε στη σπουδαία ανάπτυξη του τόπου και στην καθιέρωσή του ως πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833.

Η θέση του Ναυπλίου στα αρχαία και βυζαντινά χρόνια

Η ιστορία της πόλης ανάγεται στα Μυκηναϊκά χρόνια και κατοικείται ήδη απο την προϊστορία, με ενεργή συμμετοχή στα τεκταινόμενα της αρχαιότητας. Στις περιοχές Πρόνοια και Ευαγγελίστρια αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαίωσαν την ύπαρξη θολωτών τάφων, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της περιόδου. Ως πόλη μάλιστα, με την αρχαιοελληνική ονομασία Ναυπλία, συμμάχησε με το πλευρό της Σπάρτης κατά τον δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλεμο. Επιπλέον, στο λόφο της Ακροναυπλίας ήταν χτισμένος ναός του Ποσειδώνα, ενώ τμήματα τείχους τα οποία διασώζονται έως σήμερα, μαρτυρούν την οχύρωσή της στην ελληνιστική περίοδο.

Με την πάροδο των αιώνων η πόλη χάνει την σημασία της, την οποία ανακτά επί βυζαντίου. Επιδρομές βαρβάρων (6ος-8ος αι π.Χ) δημιούργησαν τη σημερινή πόλη του Ναυπλίου. Μετά από καταστροφή του τον 10ο αι, τον 11ο αναδεικνύεται εμπορικός σταθμός υψίστης σημασίας.

Οθωμανικοί χρόνοι

Λίγο πριν την περίοδο αυτή, επί Βενετών, δημιουργείται το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Το 1540 περνά μετά από τρίχρονη πολιορκία, στο Οθωμανικό κράτος το οποίο διατήρησε τη φυσιογνωμία της πόλης. Αργότερα τίθεται κέντρο του βασιλείου του Μορέως, ιδρύεται και το Παλαμήδι, σημαντικότερο όμως κτίσμα αποτελεί η αποθήκη του στόλου, το σημερινό αρχαιολογικό μουσείο.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης υφίσταται πολλαπλές πολιορκίες δια ξηράς και θαλάσσης. Με τη λήξη των εχθροπραξιών τον 19ο αι, ο Καποδίστριας ανασχεδιάζει την πόλη, και τη θέση τζαμιών παίρνουν μετά την απελευθέρωση η αλληλοδιδακτική σχολή και το βουλευτήριο. Ως τα μέσα του 20ου αι συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε σπουδαία ιστορικά γεγονότα, επιβιώνοντας από το στρατιωτικό κίνημα και τη Μικρασιατική Κατσαστροφή.

Σήμερα

Ως ανάμνηση των σπουδαίων αυτών γεγονότων, δεσπόζει η Αρχαία Πόλη. Επί της πλατείας  βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα Μυκηναϊκά και Προϊστορικά.

Σημαντικοί σταθμοί είναι ο Άγιος Διονύσιος, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Άγιος Γεώργιος. Ακριβώς πάνω από το Ναύπλιο στέκει το Παλαμήδι, να επιβεβαιώνει το θρύλο για τα 999 σκαλιά, αλλά και τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων κορυφαίων στρατηγών.

Απόληξη του λόφου του Παλαμηδίου είναι η Ακροναυπλία, το γνωστό Ιτς Καλέ.  Ένα κάστρο, με σπουδαίο ιστορικό υπόβαθρο, σύμβολο αυτής της αλλεπάλληλης διεκδίκησης. Απέναντι μέσα στην θάλασσα, βρίσκεται το γνωστό Μπούρτζι,  ακτοπλοϊκώς φυσικά προσεγγίσιμο.

Δεν μπορεί να μην αναφερθεί η Ακρόπολη της Τίρυνθας στην είσοδο της πόλης, από την μεριά της εθνικής οδού Αθηνών-Τρίπολης.

Επιβλητικά σημεία αποτελούν εξίσου: α) το Πολεμικό Μουσείο, β) ο Βαυαρικός Λέων, γ) η Πλατεία Ναυάρχων, δ) το Λαογραφικό Μουσείο και ε) το Μουσείο Κομπολογιού.

Συνεπώς, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ιστορικά ελληνικούς προορισμούς. Κάθε σημείο της πόλης αποδεικνύει τον αγώνα να διατηρηθεί αυτή η πόλη αλώβητη στο πέρασμα των αιώνων, αφήνοντας χαραγμένο το δικό της στίγμα στη σελίδα της ιστορίας.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.