Το να μη θέλεις παιδιά δε σε κάνει λιγότερο γυναίκα

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

«Λοιπόν, πότε σκοπεύεις να κάνεις παιδιά;». 

Όταν πλησιάζεις τα 30, αυτήν την ερώτηση στην κάνουν, συχνά, οι γύρω σου και γυρίζει, μονίμως, στο μυαλό σου. Πιάνεις, τότε, τον εαυτό σου να φοβάται την ερώτηση αυτή, όχι τόσο επειδή δε θέλεις να κάνεις παιδιά, αλλά επειδή νιώθεις ότι πρέπει να εξηγήσεις, γιατί δε θέλεις να κάνεις παιδιά.  

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες το μητρικό ένστικτο, παρά τα στερεότυπα που θέλουν όλες τις γυναίκες να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά, επειδή είναι το «κοινωνικό τους χρέος». Αυτή η πίεση που ασκείται από τον περίγυρο, για να γίνεις μητέρα, δε σε αφήνει ποτέ και, όσο μεγαλώνεις, νιώθεις ότι γίνεται όλο και χειρότερη. Έτσι, πολλές γυναίκες παντρεύονται και κάνουν οικογένεια, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τους γονείς τους και τους φίλους και να εκπληρώσουν το κοινωνικό τους καθήκον. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι εγωισμός ή δικαίωμα το να μη θέλεις παιδί;


Ακόμα και αν αποφασίσεις ότι δε θέλεις παιδιά, σκέφτεσαι τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή σου η απόφαση, στα κοντινά σου πρόσωπα. Νιώθεις ότι απογοητεύεις τον πατέρα και τη μητέρα σου, οι οποίοι δε θα νιώσουν, ποτέ, τη χαρά του να έχουν ένα εγγόνι. Στεναχωριέσαι που, επί χρόνια, προσπαθούν να σου αλλάξουν γνώμη, δείχνοντας πόσο πολύ εξαρτιέται η ευτυχία τους από τις δικές σου αποφάσεις. Είναι ψυχολογικός πόλεμος

Άλλα μη νομίζεις ότι και να κάνεις παιδιά, θα γλυτώσεις την κριτική. Ο περίγυρος θα βρίσκεται πάντα εκεί, περιμένοντας πότε θα κάνεις το πρώτο λάθος. Αν μία μητέρα πάρει το παιδί της στη δουλειά της, επειδή δε μπορούσε να βρει κάποιον να το κρατήσει, και το ίδιο κάνει και ένας πατέρας, μάντεψε ποιον θα χαρακτηρίσουν «κακό» γονιό. Το βρήκες: τη μητέρα. Η αλήθεια είναι ότι, είτε κάνεις παιδιά είτε δε κάνεις, πάλι θα σε κρίνουν. 

Για τους άλλους,  μία γυναίκα πρέπει να εργάζεται σαν να μην έχει παιδιά, και να μεγαλώνει τα παιδιά της σαν να μην εργάζεται. Την ίδια στιγμή, οι άνδρες δεν υπόκεινται στα ίδια κοινωνικά στάνταρντς. 

Ο τρόπος που κρίνεται η γυναίκα, ανάλογα με τις αποφάσεις της, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν να αντέξουν πολλές γυναίκες. Θεωρούν, λοιπόν, ότι είναι καλύτερο να μείνουν χωρίς παιδιά και να φοράνε τη ταμπέλα της «γεροντοκόρης», παρά να χαρακτηριστούν «κακές μητέρες». 

Υπάρχει η λανθασμένη και συντηρητική πεποίθηση, ότι οι γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά είναι επιφανειακές, εγωκεντρικές και ότι κάνουν λάθος επιλογές. Αυτές οι αντιλήψεις κάνουν πολλές γυναίκες να είναι παρεξηγημένες και να περιθωριοποιούνται και γι’ αυτό πολλές φοβούνται να παραδεχτούν ότι δε θέλουν παιδιά. 

Δε σημαίνει, όμως, ότι, επειδή δε θέλεις παιδιά, είσαι λιγότερο γυναίκα ή ότι δεν έχεις άλλους τρόπους να προσφέρεις αγάπη και φροντίδα. Μπορείς πάντα να είσαι μία καλή φίλη, ένας καλός συνάνθρωπος, να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ότι σου δίνει νόημα και σκοπό. Δε δίνουν μόνο τα παιδιά σκοπό. Άλλωστε πολλές μητέρες, αφού μεγαλώσουν τα παιδιά, νιώθουν ότι θέλουν να εκπληρώσουν απωθημένα και να κάνουν κάτι που πάντα ήθελαν. Δε σημαίνει ότι δεν αγαπάνε τα παιδιά τους, αλλά ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα, πέρα από τα παιδιά, που μπορεί να τους γεμίζουν και να τους δίνουν νόημα. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι τελικά ο σκοπός της ζωής;


Είναι ανθρώπινο να σκέφτεσαι ότι, στην ηλικία των 50, μπορεί να μετανιώσεις που δεν έκανες παιδιά ή να φοβάσαι ότι μπορεί να μείνεις μόνη σου και κανείς δε θα σε φροντίσει, όταν γεράσεις. Αλλά ξέρεις τι; Μπορείς να αλλάξεις γνώμη για το αν θες παιδιά ή όχι, όποτε εσύ θέλεις. 

Δεν είναι κανενός δουλειά να έχει λόγο στη ζωή σου και δε χρειάζεται να δικαιολογείσαι. Κάνε ό, τι θέλεις. Αν μεγαλώσεις αρκετά και δεν μπορείς να κάνεις, πλέον, παιδιά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έγιναν μητέρες στην ηλικία των 50, ή λίγα τα ζευγάρια που έχουν υιοθετήσει. 

Κάνε ό,τι θέλεις, όποτε το θέλεις. Γιατί ο κόσμος θα σε κρίνει, έτσι κι αλλιώς. Θυμήσου, μόνο, ότι το να μη κάνεις παιδιά δε σε κάνει λιγότερο γυναίκα. Σε κάνει, απλά, γυναίκα.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.