Το να είσαι χορτοφάγος σημαίνει πολιτισμός

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή

Το να είσαι χορτοφάγος αποτελεί τρόπο ζωής ενός πολιτισμένου ανθρώπου και δεν έχει να κάνει αμιγώς με τις διατροφικές σου συνήθειες.

Οι χορτοφάγοι ή vegetarians γενικότερα διακρίνονται σε αυτούς που οι διατροφικές τους επιλογές περιλαμβάνουν προϊόντα των ζώων όπως αυγά, τυριά, μέλι, όχι σε μεγάλες ποσότητες, χωρίς όμως να τρώνε κρέας ή ακόμα και σε αυτούς που ακολουθούν κανόνες χορτοφαγικής διατροφής, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις τρώνε κρέας, καθώς και σε αυτούς που έχουν ένα αυστηρό χορτοφαγικό πρόγραμμα ή αλλιώς vegans που δεν τρώνε κανένα ζώο ή ό,τι αυτό παράγει.


Διαβάστε επίσης: Πώς γίνεται κανείς χορτοφάγος


Όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο, τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και το περιβάλλον, κάτι που πρέπει να απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο, μια και ο πλανήτης Γη έγινε έρμαιο στα χέρια μας και τον καταστρέφουμε, συνειδητά ή μη.

Κάθε ζωή βασανίζεται πριν φτάσει στο πιάτο μας και αυτό φυσικά είναι ανήθικο.

Τα ζώα προκειμένου να πάρουμε εμείς τα προϊόντα τους, είτε προς βρώση είτε για το δέρμα τους ώστε να  γίνει τσάντα, παπούτσια ή γούνα, δέχονται βασανισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις θανατώνονται.

Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων  ουσιαστικά, δεν έχει  θέση στην ανθρώπινη διατροφή και στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία και τη μακροζωία μας. Η μετάβαση από μια ζωική διατροφή σε μια διατροφή χορτοφαγική είναι μια άμεση στάση/δήλωση έναντι στη σκληρότητα και την καταπίεση των ζώων.

Κάθε αγορά που κάνουμε για το τραπέζι μας αποτελεί επιλογή σε τι κόσμο θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Επομένως, όταν αγοράζουμε ζωικά προϊόντα ή προϊόντα που δοκιμάζονται σε ζώα, δηλώνουμε ότι είμαστε άνετοι που ζούμε σε έναν κόσμο που προκαλεί πόνο στα ζώα. Εννοείται, ότι το δέρμα ή το μαλλί των ζώων δεν είναι απαραίτητο σε κανέναν από εμάς.

Όταν επιλέγουμε έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής  και δεν βλάπτουμε τα ζώα με οιονδήποτε τρόπο, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη σκληρότητα ενάντιά τους  και την επιθυμία  να ζήσουμε σε έναν συμπονετικό, και όχι βίαιο κόσμο. Έναν κόσμο που ήρθαμε να ζήσουμε αρμονικά, γιατί πλέον δεν είναι θέμα επιβίωσης, αλλά επιλογής!

Είναι γεγονός ότι  τα εκτρεφόμενα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, απαιτούνται 7 κιλά φυτικών καρπών, για την εκτροφή των αγελάδων μέχρι την σφαγή τους, ενώ για κάθε κιλό χοιρινού, απαιτούνται 4 κιλά φυτικών καρπών. Υπολογίζεται ότι το 70% της αγροτικής γης σε ολόκληρο τον πλανήτη, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εκτροφής των ζώων. 

Αντίστοιχη είναι και η επιβάρυνση  που προκαλεί η εκτροφή των ζώων και στην παγκόσμια κατανάλωση νερού. Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί περίπου το 70% του πόσιμου νερού. Για να παραχθεί 1 κιλό σιταριού απαιτούνται 1.000-2000 λίτρα νερού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, χρειάζονται 13.000 έως και 100.000 λίτρα νερού.

Επιπλέον, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται, καθώς και τα απόβλητα που παράγονται στις κτηνοτροφικές μονάδες, επιβαρύνουν το οικοσύστημα, μέσω της μόλυνσης των υδάτων.

Η εκτεταμένη εκτροφή ζώων οδηγεί στην εκπομπή μεγάλης ποσότητας ρύπων στην ατμόσφαιρα και συνιστά επιβάρυνση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το 1/3 της παραγωγής του μεθανίου, που σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα, παράγεται από τις αγελάδες και τα πρόβατα που εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες. Μια αγελάδα εκλύει 500 λίτρα μεθανίου ημερησίως.

Οι μέθοδοι επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων και η μεταφορά τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις, συμμετέχουν στην αύξηση εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Η κτηνοτροφία και τα υποπροϊόντα της αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 32.000 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως  ή το 51% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις χωραφιών με σκοπό την παραγωγή ζωοτροφών είναι επίσης υπεύθυνη για να προκαλέσει τη μεγαλύτερη εξαφάνιση των μαζικών ειδών των τελευταίων 65 εκατομμυρίων χρόνων (που σήμερα διανύουμε)  και μέχρι το 2048 είναι αρκετά πιθανό να δούμε τους ωκεανούς χωρίς ψάρια.

Αν και η κατανάλωση κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών), γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών θεωρείται ως η πλέον αποδεκτή επιλογή από τα πρότυπα της κοινωνίας, πληρώνουμε ήδη αυστηρό τίμημα διότι αυτή αποτελεί την κύρια αιτία δημιουργίας νεκρών ζωνών στους ωκεανούς, τη μόλυνση των υδάτων, την καταστροφή των οικοσυστημάτων, την εξαφάνιση ειδών και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Δυστυχώς οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ξεκάθαρα πλέον ότι πλησιάζουμε γρήγορα μια τεράστια αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη μας, κάτι που θα επηρεάσει κάθε ζωντανό ον της γης.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι, ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε μέρα, ένα άτομο που επιλέγει μια plant based vegan διατροφή σώζει 4.164 λίτρα νερού, 45 κιλά σιτηρών, 2.79 τετραγωνικά μέτρα δασικής γης και 9,07 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα CO².

Μια αγελάδα δημιουργεί την υπερβολική απελευθέρωση μεταξύ 70 και 120 κιλών μεθανίου ετησίως. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Αλλά η αρνητική επίδραση στο κλίμα είναι 23 φορές υψηλότερη από την επίδραση του CO2. Συνεπώς, η απελευθέρωση περίπου 100 kg μεθανίου ετησίως για κάθε αγελάδα ισοδυναμεί με περίπου 2.300 kg CO2 ετησίως.

Ας συγκρίνουμε αυτή την τιμή 2.300 kg CO2: Η ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παράγεται από την καύση 1.000 λίτρων βενζίνης. Με αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί 8 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα, μπορείτε να οδηγήσετε 12.500 χλμ. Ετησίως!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες και ταύροι. Όλα τα μηρυκαστικά στον κόσμο εκπέμπουν περίπου 2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδυνάμων CO2 ετησίως. Επιπλέον, η εκκαθάριση των τροπικών δασών για την αύξηση της βόσκησης και της γεωργικής γης είναι υπεύθυνη για επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών CO2 ανά έτος !

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν για ενημερωτικούς λόγους  και  όλοι γνωρίζουμε ότι τα ζώα εκτροφής δεν θα πάψουν να υπάρχουν και όσοι βασανίζουν ζώα και καταναλώνουν ζώα.

Θα σκεφτεί κανείς, επίσης, τα ζώα τι ρόλο θα έχουν  εάν αυτό άλλαζε οριστικά εφόσον δεν θα τα χρησιμοποιούμε για τα προϊόντα που παράγουν ή το κρέας τους ;

Το ζήτημα όμως είναι ένα, ότι η επιλογή είναι δική σου για ένα καλύτερο περιβάλλον για όλα τα ζώα στη γη.

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή,

Influence:

Η Γιώτα Βουλδή γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Στα 17 της χρόνια επιλέχθηκε ως έφηβη Βουλευτής, με δοκίμιο που έστειλε στην Βουλή των εφήβων…