Το μπολ των 2,2 εκ. δολαρίων!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Το μπολ των 2,2 εκ. δολαρίων!Σύμφωνα με την σημερινή τεχνολογία το μικρό αυτό μπολ της φωτογραφίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθημερινό, αν όχι βαρετό. Τι θα λέγατε, όμως, αν μαθαίνατε ότι έχει κατασκευαστεί πριν… χίλια χρόνια και στον κόσμο υπάρχει μόνο άλλο ένα, που βρίσκεται εδώ κι 60 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο; Ασφαλώς η αξία και η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα. Το διαπίστωσε ένας υπερτυχερός κάτοικος της Νέας Υόρκης, ο οποίος το’ χε αγοράσει το καλοκαίρι του 2007 για μερικά δολάρια από ένα παλαιοπωλείο και είδε την τιμή του να εκτινάσσεται στα… 2,2 εκατομμύρια δολάρια (!) μετά την δημοπρασία που έγινε στον διάσημο οίκο Σόθμπις.

Το μπολ είναι κινέζικο με τεχνοτροπία της δυναστείας των Ντινγκ. Σχετικά μικρού μεγέθους (η διάμετρός του δεν ξεπερνά τα 13 εκατοστά), δεν μπορούσε να χρησιμέψει ούτε για φρουτιέρα, ούτε για σαλατιέρα, έτσι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης το είχε τοποθετήσει στο τραπεζάκι του σαλονιού των ως διακοσμητικό. Με τα χρόνια, βέβαια, ενδιαφέρθηκε για την προέλευσή του και για να ικανοποιήσει την περιέργειά του ζήτησε μια προ-εκτίμηση από τον οίκο Σόθμπις. Καταλαβαίνετε την έκπληξή του όταν του είπαν ότι το μπολ κοστίζει το λιγότερο 300.000 δολάρια και λόγω της σπανιότητάς του η τιμή του θα μπορούσε να ανέβει πολύ ψηλότερα. Κάτι που έγινε, τελικά, καθώς το μπολ πουλήθηκε στην επταπλάσια τιμή.

Η έρευνα του οίκου Σόθμπις έδειξε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένα άλλο τέτοιο μπολ. Αυτό… αγρίεψε τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία, οι οποίοι χτυπούσαν όλο και περισσότερο την τιμή, μέχρι που έφτασε στα δυσθεώρητα ύψη που τελικά πουλήθηκε.

Αν κι εσείς, λοιπόν, έχετε τη συνήθεια να αγοράζετε διάφορα πράγματα από παλαιοπωλεία ρίξτε τους μια δεύτερη ματιά, δεν ξέρετε ποτέ τι μπορεί να κρύβεται στην ιστορία τους. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…