Το «μπλε μαργαριτάρι» του Μαρόκου

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Το Chefchaouen είναι μία μικρή πόλη στο βόρειο Μαρόκο, χτισμένη στις παρυφές της οροσειράς Ριφ. Αντίθετα με τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις του Μαρόκου, το Chefchaouen είναι ένας μαγικός τόπος για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο: οι τοίχοι των κτιρίων, τα σοκάκια και οι σκεπές είναι βαμμένοι με έντονο μπλε χρώμα.

Η πόλη χαρακτηρίζεται από πλούσια ιστορία, αλλά αυτό που την έχει κάνει διάσημη παγκοσμίως είναι το μπλε χρώμα της παλιάς πόλης, με πολλούς να αναφέρονται σε αυτή ως «το μπλε μαργαριτάρι». Η ιστορία λέει πως όταν οι Εβραίοι πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή το 1930 έβαψαν όλους τους τοίχους των κτιρίων γιατί πίστευαν πως όσο περισσότερο κοιτάζεις το μπλε χρώμα, τόσο περισσότερο σκέφτεσαι τον ουρανό και τον παράδεισο. Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως το μπλε χρώμα απωθεί τα κουνούπια, επειδή θυμίζει το νερό.

Το Chefchaouen είναι μία πόλη που χαρακτηρίζεται από υπέροχη αρχιτεκτονική αφού μοιάζει με λαβύρινθο. Το περιβάλλον είναι μαγευτικό, η πόλη ειρηνική, ήσυχη και εύκολα εξερευνήσιμη. Στα σοκάκια οι αποχρώσεις του μπλε εμπλουτίζονται από τις παραδοσιακές πολύχρωμες υφασμάτινες κουβέρτες, τα χαλιά, τις τσαγέρες και τα αγγεία που εκθέτουν και πωλούν οι τεχνίτες και οι βιοτέχνες της περιοχής. Μία από τις πιο όμορφες εικόνες που μπορεί να αντικρίσει κανείς είναι τα έντονα χρώματα της χέννας σε σκόνη μέσα στα σακιά που χρησιμοποιούνται για να στολίσουν τα χέρια και τα πόδια των ανθρώπων κατά τη διάρκεια γάμων και γιορτών.

Η παράδοση του μπλε συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού κάθε χρόνο τα σπίτια, οι σκεπές και τα σοκάκια βάφονται με νέες στρώσεις χρώματος. Κάθε χρόνο οι πόλη προσελκύει και φιλοξενεί πολλούς επισκέπτες οι οποίοι απολαμβάνουν την ηρεμία, τις χαλαρές βόλτες στα μικρά και γραφικά σοκάκια ενώ δε διστάζουν να απαθανατίσουν τις μοναδικές στιγμές με το χαρακτηριστικό έντονο μπλε φόντο.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…