Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Στην Κροατία υπάρχει ένα μουσείο πολύ διαφορετικό, του οποίου τα εκθέματα αποτελούν αντικείμενα και ιστορίες ζευγαριών που οι σχέσεις τους απέτυχαν.

Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο. Όπως είναι φανερό και από την ονομασία του, βασίζεται στις αποτυχημένες σχέσεις  ζευγαριών. Είναι ένας πραγματικός αλλά και εικονικός χώρος. Δημιουργήθηκε με σκοπό τη διατήρηση και την κοινή χρήση των ιστοριών και των συμβολικών αντικειμένων των ζευγαριών στις αποτυχημένες σχέσεις τους.

Τον Μάιο του 2011 το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων έλαβε το βραβείο Kenneth Hudson ως το πιο καινοτόμο μουσείο της Ευρώπης. Ομολογουμένως, το συγκεκριμένο μουσείο δεν λειτουργεί μόνο ως μέσο διαφύλαξης της συναισθηματικής κληρονομιάς, υλικής και μη, αλλά δημιουργεί ένα ευρύτερο πλαίσιο σκέψης και προβληματισμού, που αφορά τις γεωκοινωνικοπολιτικές συνθήκες που περιβάλλουν την κάθε αποτυχημένη ιστορία αγάπης. Ιδρύθηκε το 2006, από την Olinka Vištica και τον Dražen Grubišić. Η μόνιμη έδρα του είναι στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας.

Τι μπορεί να βρει κανείς στο μουσείο

Το μουσείο είναι κυρίως αποτελούμενο από μια ολοένα αυξανόμενη συλλογή αντικειμένων. Πρόκειται για δώρα που έχουν κάνει τα ζευγάρια μεταξύ τους, αναμνηστικά και διάφορα προσωπικά αντικείμενα των παρελθοντικών σχέσεων. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από μία προσωπική αλλά ανώνυμη γραπτή παράγραφο, που περιγράφει την ιστορία πίσω από αυτά. Επιπλέον, το μουσείο έχει bistro, το οποίο είναι κατάλληλο για ένα νόστιμο και, ταυτόχρονα, παρήγορο γεύμα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει παραδοσιακές συνταγές από όλη την Κροατία, συνοδευόμενες από μία τεράστια ποικιλία κρασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μουσείο υπάρχει και καφετέρια. Η ζεστή ατμόσφαιρα του καφέ Brokenships, η πανέμορφη βεράντα, η χαλαρωτική μουσική και ο καταπληκτικός καφές είναι κατάλληλα μετά από μια βόλτα με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων

Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δωρίσει κάποιο αντικείμενο από την αποτυχημένη σχέση του στο μουσείο, λαμβάνοντας έτσι μέρος στη δημιουργία μιας συναισθηματικής ιστορίας. Συνεπώς, το μουσείο προσφέρει την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να ξεπεράσει τη συναισθηματική του κατάρρευση μέσω της δημιουργικότητας, συμβάλλοντας στην παγκόσμια συλλογή του. 

Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων

Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα συναισθηματικό ταξίδι και είναι αναμφίβολα ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί όποιος βρεθεί στο Ζάγκρεμπ.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.