Είναι Σάββατο λίγο μετά τις εννέα το πρωί. Έχουμε φτάσει στη Μονή Καισαριανής μαζί με τα μέλη της Περιπατητικής Ομάδας …
Το μονοπάτι της Καισαριανής είναι το νέο πράσινο hub της Αθήνας
Η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού πεζοπορεί κάθε Σαββατοκύριακο στο βουνό και τη συνοδεύσαμε στο νέο μονοπάτι της Καισαριανής, που περιλαμβάνει πολλά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, γεμίζει τα πνευμόνια και προσφέρει μια διαφορετική ματιά στην πόλη.
«Το Καισαριανή Trail είναι σαν ένα πουλί με ανοιχτά τα φτερά. Χωρίζεται σε τρεις κύκλους έξι χιλιομέτρων, ώστε να μπορείς να κάνεις μόνο κάποια κομμάτια του. Όλα τα μονοπάτια του Υμηττού οδηγούν στον δρόμο. Αν κουραστείς, επιστρέφεις πίσω πολύ εύκολα», μου λέει ο Μάνος Κιτσέλλης, επικεφαλής της Περιπατητικής Ομάδας του Υμηττού (ΠΟΥ) και αντιδήμαρχος Καισαριανής.
Είναι Σάββατο λίγο μετά τις εννέα το πρωί. Έχουμε φτάσει στη Μονή Καισαριανής μαζί με τα μέλη της ΠΟΥ και μια παρέα ορειβατών και περιπατητών που γνωρίζουν καλά το βουνό. Το κρύο δεν καλοπιάνει το σώμα για τις τέσσερις ώρες πεζοπορίας που θα ακολουθήσουν. Τίποτε όμως δεν θα μου άλλαζε τα σχέδια. Άργησα πολύ να επιστρέψω στην καρδιά του μεγαλύτερου πνεύμονα της Αθήνας. Έχω να ανέβω στον Υμηττό από παιδί.
«Στο βουνό ξεκινάμε πάντα με τρία άτομα. Έτσι, αν κάποιος τραυματιστεί, ο ένας θα μείνει μαζί του και ο άλλος θα φέρει βοήθεια», μας ενημερώνει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, ενώ ετοιμαζόμαστε για τη φυσιολατρική μας εξερεύνηση.
«Το στοίχημά μας με την ΠΟΥ είναι ο κόσμος να αποκτήσει κουλτούρα βουνού και να αντιμετωπίζει τον Υμηττό ως βουνό». Όσο μιλάει ο κ Κιτσέλλης, συνειδητοποιώ πως έχω ήδη φύγει νοερά από την πόλη. Η φύση και η φιλόξενη ενέργεια του Υμηττού με έχουν συνεπάρει.
Κοιτάζουμε τον χάρτη. Η σηματοδότηση έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε ο πεζοπόρος να περνά από 29 σημεία ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού και αθλητικού ενδιαφέροντος. Εμείς θα κάνουμε τον «δεξιό κύκλο» του Καισαριανή Trail.
Διαβάστε επίσης: Οδηγίες προς επίδοξους πεζοπόρους
Σημεία ενδιαφέροντος:
- Μονή Καισαριανής
- Αισθητικό δάσος Καισαριανής
- Παλαιοχριστανική Βασιλική Καισαριανής
- Ναός Αγίου Μάρκου – «Φραγκομονάστηρο»
- Αναρριχητικό πεδίο «Καράβι»
- Το δρακόσπιτο
- Ανοιχτή «εκκλησιά» της Ανάληψης ή «Τρύπια Εκκλησία»
- Το αναψυκτήριο της Καλοπούλας
Υμηττός γενικά και ειδικά
→ Το μονοπάτι τυπικά ξεκινά από το δημοτικό πάρκο Καισαριανής «Τα Ξύλινα», με την πρώτη πινακίδα του που παραθέτει τον χάρτη του μονοπατιού. Στο τέλος της διαδρομής, ο πεζοπόρος συναντά το πάρκο του Άη Γιάννη, με καφέ-εστιατόριο, πάρκο για παιδιά, γήπεδα αθλοπαιδιών.
Απέχει 15 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και 5 λεπτά από το κέντρο της Καισαριανής οδικώς. Ο πεζοπόρος μπορεί να φτάσει και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αφετηρία του μονοπατιού τον τερματικό σταθμό της γραμμής του λεωφορείου 224. Χάρτη του μονοπατιού δωρεάν μπορείτε να βρείτε στη σελίδα anavasi.gr.
→ Το 2018, μια ομάδα επιστημόνων και μέλη της ΠΟΥ άρχισαν να σχεδιάζουν το Καισαριανή Trail. Το 2020 ξεκίνησε η σηματοδότηση ολόκληρου του Υμηττού σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της European Rambles Association. Το Καισαριανή Trail θα είναι το πρώτο τμήμα από τα 110 χλμ. του Υμηττός Trail.
Για την ανάδειξη και την υλοποίηση αυτού του σκοπού συνεργάζονται για πρώτη φορά φορείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Καισαριανής και ΣΠΑΥ) και την κοινωνία των πολιτών (Περιπατητική Ομάδα Υμηττού) μέχρι την ιδιωτική πρωτοβουλία (Φιλοδασική Ένωση Αθηνών) και την κεντρική διοίκηση μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ, που ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το Καισαριανή Trail είναι το πρώτο μονοπάτι που εγκαινιάστηκε από το σύνολο των 12 μονοπατιών του Υμηττός Trail.
→ Μαζί με τα εγκαίνια του Καισαριανή Trail διοργανώθηκε και η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής, τον Δεκέμβριο του 2022. Η συνάντηση με μορφή συνεδρίου διήρκεσε τρεις ημέρες και παρευρέθηκαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, φορείς, φυσιολατρικοί σύλλογοι και επιχειρήσεις γύρω από τον θεματικό – πεζοπορικό τουρισμό. Τη σκυτάλη της 6ης διοργάνωσης πήρε το Πήλιο.
→ H χλωρίδα του Υμηττού είναι από τις πιο πλούσιες στην Ελλάδα. Η πλήρης και επίσημη απογραφή της δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Για την καταγραφή της χλωρίδας χρησιμοποιείται η πλέον επικαιροποιημένη σχετική μελέτη του Σταύρου Αποστόλου (Μάιος 2019).
INFO
Περιπατητική Ομάδα Υμηττού (ΠΟY): poymittou.gr | τηλ. 6938-283898, 210-7245353
Δήμος Καισαριανής: kaisarianitrailsmeeting.gr
Φιλοδασική Ένωση Αθηνών: philodassiki.org
Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΦΟΕΣΕ): ofoese.gr