Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκοΤο δρόμο για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας μέσα στη θάλασσα έδειξε η Βρετανία, με τα εγκαίνια του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμου. Το London Array, όπως είναι το όνομά του, βρίσκεται σχεδόν 20 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή της χώρας, στο νοτιοανατολικό κομμάτι της, σε ένα σημείο όπου οι άνεμοι δεν σταματούν καθόλου να πνέουν με ένταση, και υπολογίζεται ότι θα προσφέρει περισσότερα από 630 ΜW ενέργειας στη Βρετανία, απελευθερώνοντας άλλους πόρους.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, σημάδι του πόσο σημαντικό θεωρεί η βρετανική κυβέρνηση αυτό το έργο. Το London Array κόστισε στη Βρετανία περισσότερο από 1,8 δις ευρώ. Για την κατασκευή του χρειάστηκε η συμβολή τριών εταιρειών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, της γερμανικής EON, της Dong Energy από τη Δανία και της Masdar που είναι συμφερόντων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το έργο λειτουργεί ανεπισήμως από τον περασμένο Απρίλιο, όμως μόλις την περασμένη Πέμπτη λειτούργησαν και οι 175 ανεμογεννήτριες που διαθέτει.

Ο Κάμερον μίλησε για μια μεγάλη νίκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την προσθήκη του London Array η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο σε πλήθος υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο σε μια σειρά έργων, που έχουν σκοπό να φτάσουν την αιολική ενέργεια στη Βρετανία στα 18 GW μέσα στα επόμενα επτά χρόνια (μέχρι το 2020). Πρόκειται, δηλαδή, να εξαπλασιαστεί σχεδόν η υπάρχουσα δύναμη, η οποία αποφέρει συνολικά στον ενεργειακό χάρτη της χώρας 3,3 GW. Με αυτό τον τρόπο η χώρα θα καλύψει και τις δεσμεύσεις της για περιορισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…