Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο παγκοσμίως

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως θα γίνει πραγματικότητα  στη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία και ο ιαπωνικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Softbank, όπως ανακοίνωσαν, σχεδιάζουν να φτιάξουν το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη.

Το αναμενόμενο κόστος θα είναι στα 200 δισ. Δολάρια, έως το 2030. Όταν θα είναι εντελώς ολοκληρωμένο θα έχει παραγωγική ικανότητα 200 γιγαβάτ και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Softbank, Μασαγιόσι Σον, θα στηρίξει τη δημιουργία μίας τοπικής βιομηχανίας εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας στο βασίλειο των Σαούντ.

Υπενθυμίζεται ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Vision Fund της Softbank, ένα ταμείο ύψους 100 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία.

Η ανακοίνωση των σχεδίων έγινε κατά την επίσκεψη του 32χρονου Άραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις Η.Π.Α. Ο Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου, θέλει να ενισχύσει τους δασμούς με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η υπογραφή περισσότερων από 30 μνημονίων κατανόησης με αμερικανικές επιχειρήσεις. Αυτές θεωρούνται ως το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη κοινοπραξιών.

Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, δήλωσε πως οραματίζεται το project ως έναν τρόπο να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο για την ενέργειά της, να δημιουργήσει έως και 100.000 θέσεις εργασίας και να εξοικονομηθούν 40 δισ. δολάρια από τα κόστη ενέργειας.

Από τη δική του πλευρά ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed Bin Salman αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Είναι ένα τεράστιο βήμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι θαρραλέο, έχει ρίσκο και ελπίζουμε πως θα το πετύχουμε».!

Τα μεγάλα έργα πάντα χρειάζονται όραμα, θέληση, δύναμη πολλή και ένα μικρό πρίγκιπα, μέχρι να γίνουν πράξη και να υλοποιηθούν.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr