Το μεγαλύτερο ερευνητικό ηλιακό καταμαράν βρίσκεται στην Ελλάδα

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Τη θέα ενός μοναδικού και εντυπωσιακού επιτεύγματος της νέας τεχνολογίας πρόκειται να απολαύσουν, όσοι θα κινούνται στα παράλια και στις θάλασσες του Αργοσαρωνικού και του Αργολικού Κόλπου τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για το Ελβετικό «MS TURANOR PLANET SOLAR», το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν του κόσμου.

Το ενεργειακά αυτόνομο ηλιακό σκάφος κινείται με την συσσώρευση της ηλιακής ενέργειας και θα υποστηρίξει την αρχαιολογική εξερεύνηση και καταγραφή πιθανών ευρημάτων υποθαλάσσιου προϊστορικού οικισμού, που θα αναζητήσουν οι ερευνητές, κοντά στην ακτογραμμή της Αργολίδας.

Την ερευνητική αποστολή την οργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, η Ελληνική Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου το επιστημονικά επανδρωμένο γιγάντιο ερευνητικό καταμαράν θα βρίσκεται στον Αργολικό Κόλπο, μαζί με το επίσης επανδρωμένο Ελληνικό σκάφος «Αλκυών» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ώστε να γίνει μελέτη του Αργολικού βυθού που πιθανό να οδηγήσει στο να βρεθούν τα ίχνη του Homo Sapiens στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της αποστολής με την ονομασία «TERRA SUBMERSA», θα πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές ανασκαφές στο βυθό της θάλασσας και παράκτιων τμημάτων. Κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, πριν βυθιστούν οι περιοχές που αναζητούνται, κατοικούνταν από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική εποχή.

Ο Νομός Αργολίδας, στα ύδατα του οποίου θα διεξάγονται οι έρευνες με το «MS TURANOR PLANET», έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως «το μεγαλύτερο ανοικτό Αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου», με ευρήματα που έχουν έρθει στο φώς και που ξετυλίγουν σε βάθος χιλιετιών το νήμα της ιστορίας.

Η σύγχρονη τεχνολογία έρχεται για να αποκαλύψει και άλλα κρυμμένα μυστικά για τις ρίζες του ανθρώπινου πολιτισμού, που βρίσκονται κάπου στο βυθό της θάλασσας της Αργολίδας.

Όσοι θα κινούνται της επόμενες ημέρες κοντά στον Αργοσαρωνικό πιθανό να έχουν την τύχη να δουν το ηλιακό καταμαράν όπως προαναφέρθηκε, ενώ όταν ξεκινήσει η ερευνητική αποστολή, θα βρίσκεται, στον Αργολικό Κόλπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελβετικό οικολογικό σκάφος το 2012 κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αξιοποιώντας την ενέργεια του ήλιου.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.