Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την απώλεια βάρους

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Η απώλεια βάρους και η επίτευξη ενός λεπτού, υγιούς σώματος είναι ένας στόχος που πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν. Πώς, όμως, μπορούν να το καταφέρουν;

Δεν είναι μυστικό ότι ο δρόμος προς την απώλεια βάρους συχνά περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και την ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στον τρόπο ζωή. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο που συχνά παραμένει απαρατήρητο. Αυτό το εμπόδιο δεν σχετίζεται με τη διατροφή ή την άσκηση, αλλά με τη νοοτροπία και τα συναισθήματα ενός ατόμου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμποδίζει τους ανθρώπους να χάσουν κιλά, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπάρχει στο πιάτο τους ή πόσο ιδρώνουν στο γυμναστήριο.

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα: Υγιεινή Διατροφή

Η σύνδεση νου και σώματος

Πριν εξετάσουμε το πρόβλημα αυτό καθαυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα στον νου και το σώμα μας. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η ψυχολογική κατάστασή μας έχουν άμεση επίδραση στη σωματική μας ευεξία. Αυτή η σύνδεση νου-σώματος είναι  που εμποδίζει πολλούς να επιτύχουν τους στόχους τους για απώλεια βάρους.

Η παγίδα του συναισθηματικού φαγητού

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην απώλεια βάρους είναι το συναισθηματικό φαγητό. Μιλάμε για συναισθηματικό φαγητό όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο αντιμετώπισης των συναισθημάτων τους, είτε πρόκειται για στρες, λύπη, βαρεμάρα ή ακόμη και χαρά. Όταν αντιμετωπίζουν συναισθηματικές ταραχές, πολλοί ανθρώποι καταφεύγουν σε φαγητά που τους προσφέρουν άνεση και συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες και λίγη διατροφική αξία.

Ο κύκλος του συναισθηματικού φαγητού μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικός. Οι άνθρωποι τρώνε για να καταπραΰνουν τα συναισθήματά τους, αλλά στη συνέχεια αισθάνονται ενοχή και ντροπή, πράγμα που συχνά οδηγεί σε περαιτέρω συναισθηματικό φαγητό. Αυτός ο κύκλος μπορεί να αποτελέσει μείζον εμπόδιο για την απώλεια βάρους, καθώς διατηρεί ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και υπονομεύει την πρόοδο.

Στρες και κορτιζόλη

Το στρες είναι ένας άλλος ισχυρός παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Όταν αντιμετωπίζουμε στρες, το σώμα μας απελευθερώνει μία ορμόνη που λέγεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση πείνας, ιδιαίτερα για τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και λίπος. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή υπερκατανάλωση, κάνοντας πολύ δύσκολη την απώλεια  κιλών.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο αποθήκευσης του λίπους στο σώμα, οδηγώντας συχνά στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής νόσου και του διαβήτη.

Αρνητικές πεποιθήσεις που αυτο-εκπληρώνονται

Οι αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις για τον εαυτό αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Η πίστη ότι δεν μπορείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε έναν υγιή τρόπο ζωή μπορεί να γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη κίνητρου, μειωμένη συμμόρφωση με διατροφικά και άσκησης σχέδια και, τελικά, να εμποδίσουν κάθε πρόοδο.

Εικόνα του σώματος και αυτο-εκτίμηση

Η χαμηλή αυτο-εκτίμηση και η αρνητική εικόνα του σώματος μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εμπόδια στον δρόμο προς την απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο παραμέλησης του εαυτού, όπου οι άνθρωποι αγνοούν την προτεραιότητα της υγείας και της ευεξίας τους. Αντίθετα, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση του βάρους και σε μια αίσθηση απόγνωσης.

Διάλυση του κύκλου

Για να ξεπεράσετε το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμποδίζει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές της διαχείρισης του βάρους. Εδώ είναι μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση του κύκλου:

Συνειδητό φαγητό: Η πρακτική της συνειδητής διατροφής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιληφθούν τα συναισθήματα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Το να μάθετε να διακρίνετε ανάμεσα στη φυσική πείνα και τη συναισθηματική πείνα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στη διαχείριση του βάρους.

Διαχείριση του στρες: Η ενσωμάτωση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως η μετάθεση, η γιόγκα ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στην αντιμετώπιση της τάσης να υπερκαταναλώνουμε σε περιόδους στρες.

Συμπεριφορική θεραπεία: Η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τις αυτο-εκπληρούμενες πεποιθήσεις και τα αρνητικά μοντέλα σκέψης.

Συστηματική υποστήριξη: Η αναζήτηση υποστήριξης από φίλους, οικογένεια ή θεραπευτή μπορεί να είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού φαγητού, των προβλημάτων αυτο-εκτίμησης και άλλων ψυχολογικών εμποδίων στην απώλεια βάρους.

Αυτο-συμπόνια: Η καλλιέργεια της αυτο-συμπόνιας και η πρακτική της αυτο-καλοσύνης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να απαλλαγούν από την ενοχή και τη ντροπή που συνδέονται με το συναισθηματικό φαγητό.

Συμπεράσματα

Ενώ η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ισχυρή επίδραση των συναισθημάτων, των σκέψεων και της νοοτροπίας μας στην απώλεια βάρους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν έχει καμία σχέση με τον υπολογισμό των θερμίδων ή τις προπονήσεις στο γυμναστήριο. Μέσω της αντιμετώπισης του συναισθηματικού φαγητού, του στρες, των αρνητικών πεποιθήσεων και των προβλημάτων αυτο-εκτίμησης, τα άτομα μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την επιτυχία στην απώλεια βάρους και τη συνολική ευεξία.

Να θυμάστε ότι η επίτευξη ενός υγιέστερου σώματος δεν αφορά μόνο το τι τρώτε και πόσο κινείστε· αφορά την ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.