Το μεγάλο βάρος της κατάθλιψης

Συντάκτης: Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ψυχολογία, Ειδική Παιδαγωγός

Τι είναι η κατάθλιψη

Πρόκειται για την ψυχική νόσο που αφορά στην διάθεση και εμφανίζεται σε άτομα διαφόρων ηλικιών. Η απώλεια ενδιαφέροντος και η έλλειψη ικανοποίησης στην καθημερινότητα που επιμένουν για καιρό είναι η αρχή της κατάθλιψης. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που αν εμφανιστούν ξαφνικά και δημιουργήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του ανθρώπου τον οδηγούν στα πρώτα στάδια της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη σπανίως εμφανίζεται μέχρι την εφηβεία ενώ έπειτα οι πιθανότητες για εμφάνισή της αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι άνθρωποι που τη βιώνουν αντιμετωπίζουν θέματα στην κοινωνικότητα τους, στην επαγγελματική τους ζωή, στη σύναψη σχέσεων και στην διεκπεραίωση δραστηριοτήτων που τους αφορούν.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν σχετίζονται με τις στιγμές που μπορεί κάποιος να νιώσει λύπη, απογοήτευση ή στενοχώρια αλλά αφορούν σε κάποια συμπτώματα που εκδηλώνονται αρχικά σταδιακά και έπειτα εμφανίζονται καθ όλη τη διάρκεια της μέρας, της εβδομάδας και επιμένουν για καιρό.

Το μεγάλο βάρος της κατάθλιψης

Η θλίψη και η μελαγχολία που ταλανίζουν αρκετό κόσμο καθώς και η μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση βρίσκονται στην κορυφή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το αίσθημα απελπισίας, η τάση για απομόνωση, δυσκολία συγκέντρωσης, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις, η ατονία και κόπωση, η απώλεια μνήμης και η μειωμένη ενέργεια είναι στοιχεία που εμφανίζονται. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη σημειώνουν διαταραχή στον ύπνο και δυσκολία ολοκλήρωσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ερωτική επιθυμία μειώνεται, εμφανίζονται ανεξήγητη πόνοι και διατροφικές διαταραχές.

Διάγνωση

Για να είναι κανείς σίγουρος πως πρόκειται για κατάθλιψη είναι απαραίτητο να περάσει κάποια τεστ ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα. Μία σειρά εξετάσεων θα δώσουν μία σαφή εικόνα στον ειδικό για το πώς αισθάνεται ο ασθενής και πώς αυτό συνδέεται με την κλινική του εικόνα. Το επόμενο στάδιο είναι η αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των θέσεων του ασθενούς που σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά τεστ και την εκτίμηση του ειδικού θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση και κατ επέκταση στην κατάλληλη θεραπεία.

Στους 10 που πάσχουν από κατάθλιψη οι έξι θα είναι γυναίκες και οι τέσσερις θα είναι άντρες. Έρευνες έχουν δείξει πώς αυτό συμβαίνει γιατί κατά κύριο λόγο ένας άντρας παρουσιάζει μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα στο σύνολο της μέρας από μία γυναίκα και αυτό κρατά απασχολημένο το μυαλό του.

Η θλίψη παίρνει τη μορφή της ασθένειας γίνεται κατάθλιψη και τα συναισθήματα γεμάτο αρνητισμό πλημμυρίζουν το μυαλό και το σώμα του ασθενούς.


Διαβάστε Επίσης: Κατάθλιψη: μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που μπορεί να γίνει ευκαιρία για αλλαγή


Αιτία

Στην κατάθλιψη όπως και σε άλλες ψυχικές διαταραχές υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξή τους. Οι ορμόνες και τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία ενός ατόμου και πολύ εύκολα μπορούν να αλλάξουν την ψυχική διάθεση και να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη της νόσου σε συνδυασμό με τους νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη), τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Η κληρονομικότητα σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση της κατάθλιψης και ο έλεγχος και η πρόληψη βοηθούν στην διατήρηση μια ομαλής ψυχολογικής κατάστασης.

Το μεγάλο βάρος της κατάθλιψης

Μορφές της κατάθλιψης

Υπάρχουν διάφορες μορφές κατάθλιψης όπως η άτυπη κατάθλιψη, η ανθεκτική κατάθλιψη, υποτροπιάζουσα κατάθλιψη, η ψυχωτική κατάθλιψη, η διπολική κατάθλιψη, η μελαγχολική κατάθλιψη που θεωρείται και από τις σοβαρότερες μορφές και η μείζων κατάθλιψη ή αλλιώς καταθλιπτική διαταραχή που είναι η πιο συνηθισμένη.

Σε κάθε περίπτωση δεν νοσεί μόνο το μυαλό ενός ανθρώπου αλλά και το σώμα. Στο μυαλό μας είναι μία περίπλοκη με ρίζες σε ψυχολογικούς αλλά και βιολογικούς παράγοντες. Τα ψυχικά τραύματα, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, τα στρεσογόνα γεγονότα εύκολα οδηγούν τους ανθρώπους που εκδηλώνουν κάποια μορφή κατάθλιψης, δυσκολεύοντας τη ζωή τους. Χρόνιες σωματικές παθήσεις, αρνητικές πεποιθήσεις και επιβαρυμένη παιδική ηλικία είναι κάποιοι παράγοντες ακόμη που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της νόσου.

Η κατάθλιψη είναι μία δίνη που κανείς δεν θέλει να βιώσει και που κανείς δεν δύναται να παλέψει μόνος του για να απεγκλωβιστεί από αυτή. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό που με την κατάλληλη καθοδήγηση θα μας ελευθερώσει από τα δεσμά της νόσου.

Η αναζήτηση της ποιότητας και χαράς της ζωής θα μειώσει το ποσοστό κατάθλιψης, αφού θα σταθεί αμυντικά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, καθώς και στις συνεχείς αλλαγές που βιώνουμε στη ζωή μας.

Συντάκτης: Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ψυχολογία, Ειδική Παιδαγωγός

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος…