Το κουνελάκι άκουγε

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Αγαπάω πολύ όλα τα παιδικά βιβλία που έχουμε στο σπίτι. Κάποια γιατί άρεσαν στον γιό μου και χάρηκα με τη χαρά του. Κάποια γιατί η εικονογράφηση ήταν φανταστική. Και κάποια σαν αυτό γιατί μέσα από αυτά ο συγγραφέας πετύχαινε να περάσει δύσκολα μηνύματα με έναν φυσικό και αβίαστο τρόπο στα παιδιά.

Όμως το βιβλίο που αγοράζω συνέχεια για δώρο σε παιδιά και γονείς και αυτό που συστήνω, όταν με ρωτάνε για βιβλίο σχετικά με τα συναισθήματα, είναι αυτό το βιβλίο.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ο Άλκης βρίσκεται μπροστά σε μία απώλεια. Γκρεμίστηκε μέσα σε μία στιγμή, ο πύργος που έφτιαχνε με μεγάλη αφοσίωση για πολλές ώρες. Ο Άλκης στενoχωριέται πολύ. Τότε έρχονται να τον βοηθήσουν διάφορα ζώα λέγοντάς του τι να κάνει. Όλα νομίζουν ότι ξέρουν τι χρειάζεται ο Άλκης. Να μιλήσουμε, του λέει η κότα. Αλλά ο Άλκης δε θέλει να μιλήσει. Να φωνάξουμε θυμωμένα, του λέει ο αρκούδος. Αλλά ο Άλκης δε θέλει να φωνάξει. Έτσι τα ζώα φεύγουν ένα ένα. Μόνο το κουνελάκι δεν του λέει τίποτα και απλά πάει κοντά του και τον ακούει. Γιατί ο Άλκης θέλει κάποιον να τον ακούσει, να είναι απλά δίπλα του. Ο Άλκης θέλει χρόνο να επεξεργαστεί την απώλεια του πύργου και θέλει να νιώσει ασφάλεια δίπλα σε κάποιον. Και μόνο όταν περάσει από όλα τα στάδια της απώλειας, είναι έτοιμος να ξαναχτίσει τον πύργο του μαζί με το κουνελάκι, που έχει μείνει στο πλάι του σε όλη τη διαδικασία.

Τα μηνύματα του βιβλίου

Μήπως έχουμε έρθει όλοι στη θέση των ζώων που πλησιάζουν τον Άλκη; Δεν έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα, προσπαθώντας να τους κάνουμε να μιλήσουν, να γελάσουν ή και να θυμώσουν, πριν να είναι έτοιμοι να το κάνουν; Και πόσες φορές δεν έχουμε φύγει από κοντά τους λίγο τσαντισμένοι που “δεν μας άκουσαν” και δεν έκαναν αυτό που τους είπαμε να κάνουν;

Για ένα μικρό παιδί που ξεκινάει να μαθαίνει τα συναισθήματά του, το να είμαστε απλά δίπλα του και να ακούμε είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Η ενεργητική ακρόαση δείχνει στον ομιλητή ότι νοιαζόμαστε για αυτόν, ότι είναι σημαντικός για εμάς. Αυτό χρειάζεται και ένα παιδί που πενθεί μία απώλεια. Ενσυναίσθηση, ακρόαση, αγάπη.

“Εκπαίδευση πένθους”

Δεν μας έχει πει ποτέ κανείς πώς να χειριστούμε μία αμήχανη κατάσταση. Αυτό το βιβλίο κάνει αυτό ακριβώς. Μας δείχνει τον τρόπο να είμαστε δίπλα σε κάποιον που πονάει λόγω μίας απώλειας.

Μας δείχνει τον τρόπο να βάλουμε στην άκρη το εγώ μας και αυτό που εμείς νομίζουμε ότι χρειάζεται αυτός που είναι δίπλα μας και μας λέει ότι πρέπει να τον ακούσουμε. Να τον αφήσουμε να μας δείξει ο ίδιος τι θέλει.

Η έμπνευση της συγγραφέως

Η Doerrfeld είχε ένα φίλο που έχασε τον αδερφό του και έβρισκε παρηγοριά σε μία φάρμα με κουνελάκια όπου είχε ησυχία. Όταν αργότερα κάποια φιλικά της ζευγάρια έχασαν τα παιδιά τους, εμπνεύστηκε το βιβλίο, όταν θυμήθηκε την ιστορία του φίλου της. Η Doerrfeld έγραψε ένα βιβλίο που οδηγεί μικρούς και μεγάλους μέσα από το ναρκοπέδιο του πένθους με ναρκαλιευτή την ενσυναίσθηση.

Το κουνελάκι άκουγε. Εμείς;

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…