Το «κλειδί» για μια ευτυχισμένη ζωή: Να σου αρέσει ο εαυτός σου

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Εάν θέλεις να ξεκλειδώσεις την πόρτα της προσωπικής σου ευδαιμονίας,  θα χρειαστεί πρώτα να σου αρέσει ο εαυτός σου…

Η Maya Angelou είχε πει: «Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και ο τρόπος που το κάνεις». Πρόκειται για μια εξαιρετική φράση που θα μπορούσε να αποτελεί πυξίδα για εμάς, ιδίως όταν οι τρικυμίες της ζωής κάνουν την εμφάνισή τους.

«Να είσαι ο εαυτός σου»,  λένε…

Πολύ συχνά λοιπόν ακούμε να μας προτρέπουν να είμαστε ο εαυτός μας. Και ποιοι μας το λένε αυτό; Οι φίλοι μας, οι γονείς μας, συγγενείς μας,  αλλά ακόμα και ορισμένοι που θεωρούνται ειδικοί π.χ κάποιοι ψυχολόγοι. Σχεδόν όλοι. Έτσι δεν είναι;

Ωστόσο αυτή η φράση, κατά την γνώμη μου,  είναι μια κακή συμβουλή για δυο βασικούς λόγους.  Κατά πρώτον,  διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία,  δηλαδή που δεν γνωρίζουν καν τον εαυτό τους. Άρα πώς θα βοηθήσει αυτή η συμβουλή κάποιον που δεν έχει αυτογνωσία;

Κατά δεύτερον, διότι υπάρχουν άνθρωποι που πολύ απλά δεν τους αρέσει ο εαυτός τους. Άρα πως προτρέπεις κάποιον να είναι όπως δεν του αρέσει;

«Να είσαι όπως θέλεις να είσαι»

Το θέμα στη ζωή λοιπόν δεν είναι να είμαστε ο εαυτός μας,  αλλά να μας αρέσει ο εαυτός μας.

Με άλλα λόγια,  το «είναι» μας να μας γεμίζει υπερηφάνεια. Τόσο η εξωτερική μας εμφάνιση ή το style μας,  όσο και η συμπεριφορά μας.

Όμως τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση; Δηλαδή που δεν του αρέσει και τόσο ο εαυτός του;

Τι δεν μου αρέσει ως προς το σώμα μου;

Αρχικά θα χρειαστεί να αναρωτηθούμε τι δεν μας αρέσει ως προς το σώμα μας.

Μπορεί,  για παράδειγμα,  να θέλαμε να ήμασταν πιο αδύνατοι ή πιο γυμνασμένοι ή οτιδήποτε άλλο και υποσυνείδητα να μας βγαίνει ένα συναίσθημα δυσαρέσκειας λόγω αυτού.

Εάν αυτό που δεν μας αρέσει πάνω μας όμως είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει π.χ. με γυμναστική ή καλύτερη διατροφή,  τότε απλά θα χρειαστεί να αναλάβουμε ανάλογη δράση. Δεν υπάρχουν άλλωστε μαγικές λύσεις. Ή τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω καμία τέτοια…

Εάν όμως δεν αναλάβουμε δράση γι’ αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε,  τότε αυτό σημαίνει ενδεχομένως ότι δεν το θέλουμε αρκετά

Μήπως δεν σου αρέσει το style σου;

Από την άλλη, μπορεί να μην μας αρέσουν τόσο τα ρούχα που φοράμε ή το κούρεμά μας. Και αυτό πάλι μπορεί να μας προκαλεί υποσυνείδητα ένα συναίσθημα δυσαρέσκειας.

 Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να αναρωτηθούμε το εξής:

  • Ποια ρούχα πιστεύω ότι μου θα μου «πήγαιναν» περισσότερο; Ή ποιο κούρεμα θα μου ταίριαζε περισσότερο;

Ο εαυτός μας μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτήματα, αρκεί να του τα θέσουμε.

Το «κλειδί» για μια ευτυχισμένη ζωή: Να σου αρέσει ο εαυτός σου

Ας πάμε όμως τώρα στο κομμάτι της συμπεριφοράς.

«Πώς θα ήθελα να συμπεριφέρομαι τόσο στους άλλους, όσο και στον εαυτό μου;»

Αυτή η ερώτηση είναι ίσως η δυσκολότερη που έχω θέσει στον εαυτό μου.

Οι απαντήσεις που θα δώσουμε σε αυτήν την ερώτηση όμως, είναι και εκείνες που θα μας προσφέρουν τα «κλειδιά» για να ξεκλειδώσουμε την πόρτα της προσωπικής μας ευτυχίας…

Η προσωπική «μεταμόρφωση» είναι στο χέρι μας

Κάτι που δεν μου άρεσε για παράδειγμα στον εαυτό μου κατά το παρελθόν ήταν ότι – σε ορισμένες περιπτώσεις – έχανα εύκολα την ψυχραιμία μου. Ιδίως όταν δεχόμουν πικρόχολη κριτική ή προσβολές.

Αυτό που κατάλαβα όμως είναι ότι όταν χάνεις την ψυχραιμία σου,  «θολώνει» το μυαλό σου και δεν συμπεριφέρεσαι όπως θες. Συγχύζεσαι, αναστατώνεσαι ή νευριάζεις και στην τελική σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

Και τι αποφάσισα να κάνω λοιπόν; Να παραμείνω ψύχραιμος,  να μην χάσω τη νηφαλιότητά μου  την επομένη φορά που θα βρεθώ σε μια τέτοια θέση και να αντιδράσω αλλιώς π.χ. με χιούμορ. Όπως και έγινε.

Με άλλα λόγια, τι έκανα;

Προγραμμάτισα εκ των προτέρων το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνταν η αντίδρασή μου…

Και το μυστικό όμως ποιο είναι;

«Έξις δευτέρα φύσις»

Πως ό, τι συνηθίζεις να κάνεις, αυτό γίνεσαι,  όπως είχε γράψει και ο Αριστοτέλης.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι η αυτοεκτίμηση και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε

______________________

Εάν συνηθίσεις να συμπεριφέρεσαι ή να αντιδράς ήρεμα, θα γίνεις ήρεμος άνθρωπος. Εάν συνηθίσεις να συμπεριφέρεσαι δυναμικά, θα γίνεις δυναμικός και πάει λέγοντας.

Αναρωτηθείτε λοιπόν και εσείς για λογαριασμό σας: Τι θέλετε να αλλάξετε στην συμπεριφορά σας; Μήπως θέλετε να γίνετε πιο αποφασιστικοί, κοινωνικοί ή να καλλιεργήσετε το χιούμορ σας;

Αντί επιλόγου

Όταν μας αρέσει αυτό που είμαστε, απολαμβάνουμε την παρέα του εαυτού μας αλλά και οι άλλοι απολαμβάνουν περισσότερο την παρέα μας. Απολαμβάνουμε δηλαδή την σύντομη, αλλά και πολύτιμη ζωή μας.

Ό, τι και να επιθυμείτε να αλλάξετε στην συμπεριφορά σας λοιπόν, να γνωρίζετε ότι μπορείτε να το επιτύχετε,  όπως το έχουν καταφέρει άλλωστε και πολλοί άνθρωποι.

Εσείς γιατί να αποτελείτε εξαίρεση;

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…