Το κίτρινο χρώμα επικίνδυνο για την υγεία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα ρούχα κίτρινα περιέχει μια απαγορευμένη χημική ουσία. Μάλιστα, υπάρχει η υποψία ότι προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, καρκίνο και ερεθισμό της μύτης και των πνευμόνων από τη διαρροή δυνητικών βλαβερών τοξίνων στον αέρα. Εσύ θα ξαναφορέσεις κίτρινη μπλούζα;

Το χημικό, γνωστό ως PCB-11, δημιούργησε πολλά κίτρινα αγαθά παρά τον κίνδυνο που επισήμανε η Πράξη Ελέγχου Τοξικών Ουσιών (Toxic Substances Control Act), η οποία αναφέρει ότι τα PCB επιτρέπονται σε καταναλωτικά προϊόντα, εφόσον η παραγωγή τους είναι ακούσια. Πολλάκις, τα PCB είναι υποπροϊόντα των χημικών διαδικασιών, σύμφωνα με το blog Chemicals, Healthy Food.

To Κογκρέσο εφάρμοσε την Πράξη Ελέγχου Τοξικών Ουσιών το 1979 απαγορεύοντας τα PCB όταν άρχισαν να εμφανίζονται στα ψάρια και την άγρια ​​ζωή. Ωστόσο, οι νομοθέτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν δύσκολο να ρυθμίζουν την ακούσια παραγωγή των χημικών και δημιούργησαν το νομικό κενό για να επιτρέπουν την τυχαία παραγωγή τους, αναφέρει το ABC News.

Μία διαδικασία που δημιουργεί μεγάλες ποσότητες PCB είναι η παραγωγή χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε βαφές και μελάνια εκτύπωσης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα δοκίμασαν παρτίδες χρωστικών βαφών και εντόπισαν ένα ευρύ φάσμα των PCB σε αυτές. Οι φοιτητές στο Rutgers, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Jersey, εξέτασαν καταναλωτικά προϊόντα και διαπίστωσαν ότι οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι χαρτοπετσέτες, οι πλαστικές σακούλες και ακόμη τα ρούχα παιδιών και ενηλίκων περιείχαν PCB.

«Τα PCB προκαλούν μια σειρά από πραγματικά ανησυχητικά προβλήματα υγείας» δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Lisa Rodenburg στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Ωστόσο, για να αποφευχθεί ο πανικός η Rodenburg πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρομοκρατηθούν από αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει.»

Από την πλευρά του ο Michelle Noehren, ιδρυτής του blog Connecticut Working Moms δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας τρόπος να εξαλείψουμε πλήρως το κίτρινο χρώμα στα ψώνια. Πάντως, η Rodenburg τόνισε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να πλένουμε καλά τα νέα κίτρινα ρούχα και να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας σε σχέση με την ποιότητα των ρούχων.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να μελετηθεί πόσο επιβλαβές είναι το PCB-11 για το κοινό.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…