Το ηλεκτρονικό βιβλίο που αντικαθιστά τον δάσκαλο!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Το ηλεκτρονικό βιβλίο που αντικαθιστά τον δάσκαλο!Τα «έξυπνα» βιβλία έρχονται για να αλλάξουν τα δεδομένα στην εκπαίδευση! Τα «κλασσικά» σχολικά βιβλία και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό βιβλίο που «λύνει» τα χέρια των καθηγητών. Το γνωστό ως “Inquire” είναι πια γεγονός χάρη στην εταιρία Vulcan του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν. Και όμως το προχωρημένο λογισμικό της συσκευής καταφέρνει να απαντά μέσω διαδικτύου σε όλες τις απορίες των μαθητών και φοιτητών, ενώ εκείνοι διαβάζουν τα κείμενά του….

Το ηλεκτρονικό βιβλίο ξεπερνά τις προσδοκίες, αφού όχι μόνο προχωρά σε «φόρτωση» του συμβατικού βιβλίου σε λάπτοπ, αλλά λειτουργεί ως εφαρμογή που δίνει τέλος στις απορίες ακόμα και μέσα από ένα ipad! Ουσιαστικά, σε περίπτωση που ένας μαθητής «κολλήσει» σε μια έννοια, η εφαρμογή τον οδηγεί αυτόματα σε άλλα sites με εικόνες, επεξηγήσεις και διαγράμματα. Μια απλή πληκτρολόγηση της απορίας του… και το ειδικό λογισμικό, όπως ένας καθηγητής, καταφέρνει να ξεμπερδέψει το μυαλό του μαθητή. Με την εμφάνισή του, πάντως, πολλοί άρχισαν να αμφισβητούν το ρόλο του καθηγητή, ένα επάγγελμα που μέχρι σήμερα δεν έχασε ποτέ τη σημαντικότητά του.

Οι ειδικοί μιλούν για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο… με τεχνητή νοημοσύνη! Σύμφωνα με έρευνα στην Αμερική, όσοι φοιτητές διάβασαν μέσω του «έξυπνου» βιβλίου πέτυχαν πολύ καλύτερους βαθμούς σε σχέση με όσους μελέτησαν τα συμβατικά βιβλία και φυλλάδια σημειώσεων. Πάντως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι παρά τις χρόνιες έρευνές τους, δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο παρά το γεγονός ότι «κωδικοποιεί» τα παραδοσιακά εγχειρίδια με σκοπό την εκμετάλλευσή του από τους αλγόριθμους του λογισμικού. Μπορεί όμως μια τέτοια συσκευή να ανταποκριθεί πρακτικά στον τομέα της παιδείας και ποιο το αντίκτυπο της πάνω στους μαθητές; Οι απαντήσεις δεν θα αργήσουν να παρουσιαστούν…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.