Το γυρινάκι- Βenjie Davies

Συντάκτης: Γεωργία Μαυρίδου

Ο συγγραφέας Benjie Davies που  είναι ένας από τους δημοφιλέστερους των τελευταίων ετών και έχει σημειώσει μεγάλες πωλήσεις κυρίως μέσα από τη σειρά του Νόι, μας έχει δώσει ακόμα ένα αγαπητό παραμύθι  το γυρινάκι.

Ένα παραμύθι που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά από 3 εως 6 ετών, αλλά θα μπορούσε να διαβαστεί και από μεγάλους πολύ ευχάριστα.

Θέμα του οι φόβοι και η χαμηλή αυτοεκτίμηση  και πως αυτά  μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη ζωή μας και να μας αφήσουν πίσω ζώντας σε μια στασιμότητα.

Οι εικόνες του σκοτεινές, αλλά παραστατικές, αγκαλιάζουν ταιριαχτά  το κείμενο που κυλάει όμορφα δίχως κενά και με κλιμακωτή δράση.

Κεντρικός ήρωας ένα γυρινάκι που δε μοιάζει με τα άλλα. Ένα γυρινάκι που μεγαλώνει με πιο αργούς ρυθμούς. Στη λίμνη δίπλα του τα υπόλοιπα εξελίσσονται και γίνονται βάτραχοι, μα αυτό μένει ακόμα ένας μικρός γυρίνος.

to_gyrinaki

Στη λίμνη ζει και ένα μεγάλο ψάρι που είναι ο φόβος του μικρού μας και κάθε μέρα του κρύβεται. Μέχρι που έρχεται η στιγμή να συναντηθούνε και τότε θα γίνει η μεγάλη αλλαγή. Το γυρινάκι τρέχοντας για να σωθεί θα μεγαλώσει, θα μεγαλώσει και θα γίνει επιτέλους βάτραχος.

Η σκηνή αυτή της μετάλλαξης είναι πολύ δυνατή και δοσμένη με τέτοιο τρόπο τόσο μέσα απ’ το κείμενο, αλλά και μέσα απ’ τις εικόνες που σε συγκινεί. Είναι λυτρωτική και δίνει ελπίδα πως οι φόβοι μας μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά μόνο μέσα από μια μάχη.

Δίνει την ελπίδα πως κρύβουμε μέσα μας δυνάμεις που και εμείς οι ίδιοι αγνοούμε, και πως οι δυσκολίες τις ζωής είναι ευκαιρία για την εξέλιξη και την ωρίμανση μας.

Ένα τρυφερό ανάγνωσμα που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Μια αναγνωστική πρόταση για παιδιά που χρειάζονται ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους ή που αντιμετωπίζουν κάποια φοβία.

Ένα παραμύθι που λάτρεψα από την πρώτη ανάγνωση και ξεχώρισα ανάμεσα σε άλλα του είδους του για την αμεσότητα, τη μεταδοτικότητα, την παραστατικότητά του, αλλά και για το συνδυασμό της ευαισθησίας και του  δυναμισμού  που μας προσφέρει.

Συντάκτης: Γεωργία Μαυρίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.