Το γονίδιο της Νιότης και της Ευφυΐας ονομάζεται “Κλωθώ”

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Το γονίδιο της Νιότης και της Ευφυΐας ονομάζεται «Κλωθώ»Το γονίδιο της Νιότης και της Ευφυΐας υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Σαν «τη μυθική μοίρα Κλωθώ» παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Συνδέεται με τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού και η μορφολογία του καθορίζει πόσο ο οργανισμός μας μπορεί να αντισταθεί στη γήρανση και πόσο «έξυπνος» μπορεί να γίνει.

Πάντα σε συνδυασμό με την πολυπαραγοντική επίδραση του περιβάλλοντος, το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί όταν είναι ενεργοποιημένο να παρατείνει τη ζωή και παράλληλα να ευνοεί σημαντικά τις νοητικές και φυσικές λειτουργίες του ανθρώπου.

Το γονίδιο εντοπίστηκε από επιστήμονες ερευνητές το 1997 και εκτιμάται ότι μόνο το 20% των ανθρώπων το έχουν στην ενεργή, κανονική μορφή του. Οι έρευνες συνεχίζονται και στόχος είναι η βελτίωση του γονιδίου και κατ’ επέκταση και η ποιότητα ζωής όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Ο έλεγχος του «Κλωθώ» μπορεί να βοηθήσει πέρα από τη βελτίωση των φυσικών λειτουργιών του ανθρώπου και στην αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων. Η Βιοτεχνολογία, η Γενετική Μηχανική, η Νανοτεχνολογία και οι Νευροεπιστήμες ανοίγουν τα πεδία της έρευνας και ωθούν σε αναζήτηση τρόπων παρέμβασης που θα ενεργοποιήσουν και ενισχύσουν τις γονιδιακές δυνατότητες του «Κλωθώ», ακόμη και σε ανθρώπους που δεν τις εκδηλώνουν όταν το γονίδιο δεν είναι στην κανονική μορφή του και παρουσιάζει δυσλειτουργικότητα, με ανάλογες συνέπειες στον οργανισμό.

Η μακροζωία και η Ευφυΐα είναι δείκτες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και η κατάκτησή τους αποτελεί την επιθυμία όλων μας. Η κανονική λειτουργία του γονιδίου ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη, διατηρεί τους μυς και τα οστά σε καλή κατάσταση και καθυστερεί την γήρανση. Μπορεί όμως να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και να μειώσει τη γονιμότητα του οργανισμού. Επειδή το γονίδιο «Κλωθώ» δεν έχει μόνο θετικά, οι επιστήμονες ερευνητές αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις όποιες αρνητικές επιδράσεις του. Όταν η δυνατότητα παρέμβασης στο γονίδιο θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμη είναι σημαντικό να μην προκαλεί επιπλοκές.

Οι ως τώρα έρευνες έδειξαν ότι το γονίδιο «Κλωθώ» ως ρυθμιστής εξυπνάδας δεν είναι το μόνο, αλλά θεωρείται από τα πιο ισχυρά γονίδια που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες. Το γονίδιο της Νιότης και της Ευφυΐας, με τα πλεονεκτήματα που εκδηλώνει, ανοίγει πράγματι προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας σε κάθε ηλικιακή φάση και φαίνεται να κάνει την «μοίρα Κλωθώ» διαχειρίσημη, στο πλαίσιο όμως «ορισμένου χρόνου».

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.